miercuri, 18 ianuarie 2012

SOPA in Romania

18 ianuarie a fost o zi neagra pentru cei care au avut de Wikipedia in limba engleza. Bineinteles, pentru cei care nu stiu sa dezactiveze un javascript. Google a avut un mesaj pe prima pagina, nu s-au bagat la blocarea google.com ca ar fi fost prea de tot iar cateva siteuri au urmat exemplul Google.
In primul rand ce este SOPA?
SOPA este un proiect de lege american care se dezbate in Congresul American de 2 luni si urmeaza a fi a mai fi discutat pe 24 ianuarie 2012. Aceasta lege da voie autoritatilor din SUA sa inchida siteurile care incalca drepturile de autor la cererea reclamantului. Aici includem studiorile de muzica, filme, producatorii de jocuri, seriale, programe etc. Un efect tampit e ca tot ce are legatura cu siteul respectiv va fi blocat.
Deci atentie pentru ca acest proiect se adreseaza pentru toate siteurile care sunt sub incidenta SUA. Domeniile .com, .net, .org, domenii pe care le aveti multi vor avea de suferit si veti fi banat pe Google sau pe orice alt motor de cautare.
Un exemplu mai concret: daca ai un link catre un site care nu respecta prevederile mai sus, site-ul tau va fi blocat de DNS-uri, scos din Google iar furnizorul de hosting va fi blocat sa ti-l suspende.

Update. S-a votat ACTA. Un fel de SOPA organizat de restul tarilor. S-au inscris Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia și Marea Britanie.

SOPA in Romania
Daca va fi adoptata aceasta lege, initiatorii o vor aplicata si la nivel global. Astfel ca vor face presiuni la Uniunea Europeana sa introduca si aici legea. Inclusiv in Romania. Si vei vedea cum vor cadea siteuri bune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu