marți, 22 mai 2012

Cum scapati de mahmureala

Probabil ca la un moment dat in viata v-ati trezit cu durerea aceea cumplita de cap specifica mahmurelii. Mahmureala nu este o afectiune grava ea disparand in cateva ore daca luati masuri si este un indiciu ca ati baut prea mult fara sa aveti grija la limita. M-am gandit sa scriu acest articol atat pentru cei care se afla in aceasta situatie cat si pentru un amic de al meu care la ora asta e cam mahmur din cauza unui examen esuat si ar avea nevoie de ajutor;))...Mahmureala depinde de cantitatea si de tipul de alcool consumat. Simptomele includ greata, ameteli si dureri de cap ingrozitoare. Mai multi factori influienteaza viteza cu care alcoolul este absorbit din sistemul digestiv in sange. Mancarea care se gaseste in stomac poate incetini absorbtia insa cercetarile arata ca o greutate corporala mai mare determina un timp mai lung de absorbtie a alcoolului. De exemplu o femeie are un nivel de alcoolemie mai mare in sange decat un barbat de aceeiasi greutate care a baut aceiasi cantitate de alcool. Acest fapt se intampla datorita faptului ca femeile produc o cantitate mai mica de enzima care descompune alcoolul. Mahmurelile frecvente sau persistente sunt un semn ca ar trebui sa beti mai putin. In plus cantitatile mari de alcool, baute in mod regulat dauneaza permanent sanatatii afectand ficatul in primul rand sau chiar poate spori riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

Cum preveniti mahmureala:
- mancati ceva inainte sau in timp ce beti, pentru a incetini absorbtia alcoolului
- reduceti cantitatea bauta luand sorbituri mici si rare, astfel bautura sa tina mai mult si alternati bauturile alcoolice cu cele nealcoolice
- nu amestecati bauturile si evitati-le pe acelea la care nu reactionati bine
- evitati deshidratarea band multa apa inainte dar si dupa ce ati consumat alcool.
Ce trebuie sa faceti ca sa inlaturati mahmureala:
- beti mai intai un pahar mare de apa pentru a inlocui rapid pierderea de lichide
- apoi pentru a inlocui nutrientii pierduti beti un amestec stimulent din jumatate de pahar de lapte+1 banana+2 linguri de miere (si nu mai beti altceva caci nu veti face decat sa prelungiti sau sa agravati simptomele)
- nu beti cafea (pentru ca nu este de nici un folos, ba mai mult va agita si produce deshidratare)
- beti un ceai pe ora la alegere din urmatoarele: ceai de rozmarin(diminueaza durerea de cap si ajuta ficatul sa metabolizeze alcoolul), ceai de armurariu sau de papadie (bune pentru dezintoxicarea ficatului), ceai de musetel ( calmeaza iritatia stomacului si a intestinelor). Dar daca aveti greturi si nu puteti vomita apelati cu incredere la acest medicament homeopat, anume Nux vomica (gasiti sub denumirea de Cocculine la pretul de 11 lei sau Gastrocynesine la pretul de 14 lei) si luati la fiecare 30 de minute pana la 6 doze, nu mai mult.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu