Patrunjelul este un aliment des folosit in bucataria noastra dar este pe de alta parte si un medicament fiind o planta plina de virtuti. Ea se foloseste ca tratament in urmatoarele cazuri:
Pentru par (ca lotiune impotriva caderii parului):
- se face un decoct concentrat din frunze si radacina de patrunjel, fierbandu-le in 2 cani de apa timp de 5 minute. Se maseaza bine parul la radacina sau poate fi folosit si pentru clatit, diluat cu apa.
Pentru pielea sensibila:
- intr-un borcan de sticla se pune o lingura de patrunjel, 50 ml de ulei de masline si se lasa la macerat timp de o saptamana. Dupa care se strecoara, se amesteca cu 50 g de lanolina pura (o puteti gasi pe internet la pretul de 12,50 lei), 30 ml de ulei de migdale si se pune pe baie de aburi sa se incalzeasca, se amesteca bine apoi lotiunea obtinuta se pastreaza intr-o sticluta bine inchisa. Aceasta lotiune se foloseste ca demachiant.
Pentru pistrui:- se face un suc de radacina de patrunjel in storcator, seara se aplica sucul cu un disc demachiat pe fata curata si se lasa pana dimineata, dupa care se clateste cu apa calda.
Pentru vinisoarele rosii de pe fata:
- se oparesc in jumatate de litru de apa clocotita un pumn de frunze de patrunjel. Se lasa la infuzat 15 minute apoi se strecoara. Doua linguri de infuzie se amesteca cu 2 linguri de lapte, se aplica pe zonele afectate cu un disc demachiant. Se lasa sa actioneze 10 minute dupa care se clateste cu apa calda.
Pentru calmarea si improspatarea tenului:
- se amesteca 3 linguri de patrunjel tocat cu 3 linguri de branza de vaci. Se intinde pasta pe fata si se lasa 30 de minute acoperita cu un tifon. Apoi se clateste cu apa calduta si la final cu apa minerala.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu