marți, 31 iulie 2012

Poprietatile leusteanului

Verde si aromat (unora li se face foame si pofta de bors doar cand ii simt aroma), leusteanul a fost folosit prima oara in provincia Liguria de pe teritoriul Italiei de azi. De altfel, numele latinesc, levisticum, vine tocmai de la zona de origina a leusteanului. Oamenii locului il considerau un secret al tineretii si un exceptional medicament decat un zarzavat, folosirea lui in prepararea mancarii fiind initial un indemn la o viata sanatoasa.



Folosit ca medicament de foarta multa vreme, leusteanul a revenit, dupa o vacanta la tara de mai multe zeci de ani (doar bunica mai recomanda ceaiul de leustean), in atentia fitoterapeutilor si, lucru mai putin cunoscut pana acum, cu un real succes in prevenirea si tratarea bolilor renale, mai ales a litiazei. Leusteanul (toata planta) are un continut bogat de taninuri si acizi organici, ceea ce duce la marirea diurezei, favorizand eliminarea clorului si a compusilor azotati din corp - tocmai aceia care formeaza nisipul si mai apoi pietrele. Principiile active stimuleaza, pe de o parte, formarea si eliminarea urinei si ajuta, pe de alta parte, la evacuarea masiva a ureei si a altor produsi reziduali din organism. Are un continut ridicat de vitamina C, ceea ce-l recomanda in intarirea sistemului imunitar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu