marți, 20 noiembrie 2012

Cum relationati cu personalitatile narcisice?

Cum recunoasteti o personalitate narcisica?
La persoanele care au o tulburare narcisica de personalitate se manifesta un simt nejustificat al propriei importante si preocuparea pentru fanteziile despre succes, putere si realizari. Individul cere atentie si adesea este convins ca este indreptatit la un tratament preferential. Tinde sa-i idolatrizeze sau sa-i discrediteze pe ceilalti si nu este capabil de empatie. Iata cateva caracteristici:
- are sentimentul ca este exceptional, deasupra oamenilor de rand si ca i se cuvine mai mult decat ceilalti
- stapanit de ambitii, are ideea succeselor rasunatoare atat pe plan profesional cat si in viata persoanala
- extrem de preocupat de propria aparenta fizica si vestimentara
-  se asteapta la atentii, privilegii, fara a se simti insa obligat la reciprocitate, ba chiar este plin de furie cand nu i se acorda privilegiile pe care le asteapta
- ii exploateaza si ii manipuleaza pe ceilalti pentru a-si atinge scopurile
- manifesta destul de putina empatie, iar emotiile celuilalt nu prea il misca.

Ce este recomandat:
Narcisicul considera ca i se cuvine intreaga voastra admiratie si, daca vreti sa ramaneti in relatii bune  cu el, nu ezitati sa-l complimentati pentru reusitele sale. Ne referim doar la o incuviintare sincera, caci o lingusire falsa risca sa devina iute o escaladare careia nu-i veti putea face fata. Daca ati reusit sa castigati  cat de cat increderea unei astfel de personalitati, atunci o veti auzi adesea cum vi se plange de altii. Si va va marturisi ca oamenii sunt abuzivi, ingrati, rai, lipsiti de valoare, ceea ce de regula este un semn ca nu i s-a acordat consideratia si atentia care cred ca i se cuvin. Ati putea sa o ajutati, explicandu-i reactiile celorlalti, punctul de vedere al celuilalt, asa cum il percepeti voi. Insa nu este vorba sa-i spuneti ca celalalt are dreptate, ci sa-i aratati mai degraba ca fiecare vede lucrurile altfel.
Retineti ca narcisicul se considera o persoana mult mai insemnata decat voi si asteapta o atitudine pe masura insemnatatii sale. Trebuie sa respectati cu scrupulozitate convenientele. Criticati-l numai atunci cand este absolut necesar si atunci fiti extrem de precisi. Daca il criticati, precizati un anume comportament, fara a leza insa persoana. De exemplu: "Nu-mi place sa intarzii fara sa anunti", "As vrea sa nu ma mai intrerupi cand vorbesc", "Inteleg ca ai motivele tale sa nu il agreezi pe X, dar as prefera sa vorbim despre altceva". Pastrati discretia asupra propriilor reusite si privilegii. Cunoastem cu totii invidia, aceasta emotie putin agreabila care  ne poate cuprinde cand vedem ca o persoana detine acele avantaje la care ravnim si noi si despre care gandim ca ni s-ar cuveni. La narcisic, aceasta emotie este inzecita. Cum el considera ca merita mai multe decat noi, privilegiile noastre ii vor da sentimentul unei dureroase nedreptati.

Ce nu este recomandat:
Nu va opuneti sistematic, uneori persoanele narcisice sunt iritante, ca sa nu spunem insuportabile. Veti avea chef sa le contraziceti sistematic, sa va aratati ostili, sa le raniti sentimentele, adica amorul propriu. Si aceasta va va consola, dar va face ca relatia sa fie inca si mai dificila. Nu va lasati manipulati, deseori narcisicii sunt asemenea unor magicieni care-i fascineaza ori ii seduc pe ceilalti, cel putin la inceput. Poate tocmai aceasta putere de seductie asupra celorlalti le-a creat impresia ca li se cuvin atentii speciale. Nu le faceti vreodata o favoare pe care nu doriti sa o repetati. Incercati sa trasati o harta a propriilor voastre teritorii, stabilind care sunt cererile pe care le acceptati si care sunt cele pe care le veti refuza sistematic. Si nu va asteptati la recunostinta din partea persoanelor narcisice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu