sâmbătă, 17 noiembrie 2012

Meniu echilibrat pentru Postul Crăciunului 2012

Daca nu te atingi de carne, oua sau branzeturi, asta nu inseamna ca toata mancarea de post e usoara si sanatoasa. Ba chiar iti poate aduce kilograme in plus in loc sa te ajute sa slabesti.
Ca sa folosesti postul Craciunului 2012 prilej de curatare trupeasca, nu doar sufleteasca, trebuie sa fugi de combinatiile interzise si sa alegi alimentele care iti ofera necesarul de proteine, vitamine si minerale fara sa aiba multe calorii.

Multe din produsele de post care iti fac cu ochiul nu sunt sanatoase, asa ca trebuie sa ramai neclintita in fata poftelor, ca sarbatorile sa te prinda mai usoara si sanatoasa.

Painea, covrigii, sticksurile, pateurile sunt mereu la indemana si nici nu costa mult, insa nicidecum nu trebuie sa devina alimente de baza cat timp dureaza postul. Gustoasa si pufoasa, painea alba ingrasa indiferent cu ce o combini (zacusca, dulceata, fasole, vinete), mai ales daca mananci felie dupa felie.
Cartofii prajiti nu-si pierd nici in post locul fruntas pe lista neagra a alimentelor de evitat, Daca totusi cedezi tentatiei o data, mananca-i alaturi de o salata de varza sau alte legume si neaparat fara paine.

Daca ti-e dor de gustul pateului de porc sau al crenvurstilor, nu te bucura de savoarea lor in varianta vegetala. Produsele de acest tip sunt pline de aditivi si arome, chiar mai nesanatoase decat cele pe baza de carne.
Prajituri si placinte delicioase poti prepara si fara lapte sau oua, dar, fie ca sunt sau nu de post, dulciurile ingrasa si niici sanatoase nu sunt. Bine ar fi sa te delectezi cu astfel de bunatati doar duminica.

Eliminarea din meniu a carnii, oualelor si lactatelor poate duce la carente de vitamina B12, esentiala pentru buna functionare a creierului si sistemului nervos. Simptomele sunt usor de recunoscut: oboseala, palpitatii, chiar stari de lesin. Ca sa preintampini neajunsurile, consuma bors, drojdie, spirulina sau polen, care contin insa cantitati mici si greu de asimilat din aceasta vitamina. Solutia cea mai buna este sa iei un supliment.

Nutritionistii recomanda un meniu cat mai variat pe durata postului, ca sa-i oferi organismului necesarul de energie din toate grupele de nutrienti. Iata ce trebuie sa includa:

  • grasimi si proteine bune. Dintre grasimi, intotdeauna pe primul loc sunt cele vegetale, prezente din belsug in uleiuri (masline, rapita, floarea-soarelui), dar si in avocado, nuci, seminte (de in, dovleac, floarea-soarelui). Proteine se gasesc in ciuperci, fasole, linte, naut si, de asemenea, in nuci si seminte.
  • verdeturi - spanacul, salata verde, varza, broccoli, sparanghelul, anghinarea sunt alegeri de nota 10 si in post, si in afara lui. De altfel, legumele de tot felul trebuie sa ocupe locul intai in alimentatia ta din aceasta perioada.
  • carbohidrati buni sunt cei din orez brun, paste, cereale, paine integrala. Si cartofii pot fi consumati cu incredere, dar numai copti, fierti sau pregatiti la abur.
  • in Postul Craciunului, sunt dezlegari la peste. Nu le rata. Somonul si sardinile sunt printre cele mai sanatoase alegeri.
  • si dulcele e permis. Mierea sau fructele dulci si uscate sunt cele mai bune deserturi.
  • soia este unul dintre cei mai buni inlocuitori ai carnii, dar e important cum o consumi - e buna sub forma de lapte sau branza (tofu nu prajita). In schimb, evita chiftelele din soia si alte produse similare.
Meniu pentru 7 zile
  • Luni
Mic dejun: doua felii de paine integrala cu salata de vinete + un ceai indulcit cu miere
Gustare: un pumn de migdale sau nuci
Pranz: o portie de ciuperci la cuptor cu branza tofu
Gustare: un mar
Cina: o farfurie cu ciorba de fasole boabe

  • Marti
Mic dejun: doua felii de paine integrala cu dulceata
Gustare: o portocala
Pranz:  bors cu loboda - varza calita - o felie de paine integrala
Gustare:  4 - 5 prune uscate
Cina: o portie de pilaf

  • Miercuri
Mic dejun: o cana cu cereale integrale si lapte de soia
Gustare: o banana
Pranz: legume la cuptor (ciuperci, dovlecel, ardei)
Gustare: un grepfruit
Cina: doua felii de paine integrala cu zacusca

  • Joi
Mic dejun: doua felii de paine integrala cu miere + o cana cu ceai
Gustare - un baton din cereale integrale
Pranz: mancarica de orez cu ciuperci
Gustare: 4 - 5 caise uscate
Cina: salata de legume cu ulei de masline (rosii, castraveti, ardei, ceapa) - o felie de paine

  • Vineri
Mic dejun: doua felii de paine integrala cu hummus
Gustare: un mar
Pranz: iahnie de fasole cu salata de sfecla-rosie
Gustare: o mana de seminte de dovleac sau floarea-soarelui
Cina: ghiveci de legume - o felie de paine integrala

  • Sambata
Mic dejun: un fruct de avocado
Gustare: o salata de fructe
Pranz: paste de ciuperci si sos de vin
Gustare: un morcov
Cina: doi cartofi copti cu salata de varza

  • Duminica
Mic dejun: sendvis cu tofu (la cuptor) si legume
Gustare: un pumn cu migdale sau alune de padure
Pranz: peste la cuptor cu legume
Gustare: o felie de placinta cu miere
Cina: o portie de broccoli fiert

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu