luni, 3 decembrie 2012

Activarea metabolismului - De ce este miscarea benefica sanatatii?

Chiar daca nu este numai pentru simplul consum de calorii, exercitiul fizic este fundamental pentru pierderea si controlul greutatii. Miscarea contribuie, impreuna cu o alimentatie corecta, la activarea metabolismului. De exemplu daca am alerga o ora pe zi, nu am reusi sa consumam decat 400-500 kilocalorii, care sunt echivalentul unei mese de spaghete cu suc de rosii. Daca in schimb vom creste cu cateva zeci de kilocalorii pe ora metabolismul nostru de baza, in 24 de ore vom vedea ca am consumat mai mult de 1000 de kilocalorii.
Nu este usor de obtinut acest rezultat, dar un lucru este sigur: mancand din ce in ce mai putin si reducand mereu aportul de calorii se obtine mai curand efectul contrar, adica acela de a contribui la o ulterioara incetinire a metabolismului. Mecanismul ar fi urmatorul: daca stiu ca am mai putina benzina, incetinesc pentru a economisi benzina, adica reduc consumul. Asa si organismul percepe scaderea de aport caloric, drept o urgenta la care poate reactiona numai conservand rezervele existente si deci consumand mai putin. Deci mecanismul pierderii de greutate se blocheaza si cand reincepem sa mancam se acumuleaza din nou grasime, ba chiar mai mult. De aceea este important atat exercitiul fizic cat si activarea metabolismului, iar pentru a obtine acea dorita reactivare metabolica trebuie sa conferim ritm intregii zile.
Beneficiile exercitiilor fizice regulate nu intervin numai la nivel metabolic sau de slabire. Multe cercetari au aratat ca activitatea motorie regulata are urmatoarele efecte pozitive asupra organismului:
- cresterea longevitatii 
- reduce aparitia bolilor cardiovasculare, hipertensiune si hipercolesterolemie
- actiune protectoare fata de cancerul de colon, cancerul la san precum si reducerea incidentei tumorilor pulmonare si endometriale
- prevenirea diabetului de tip 2 si sindromului metabolic
- protectia osoasa si prevenirea osteoporozei
- ameliorarea controlului motor si a echilibrului
- ameliorarea starii de sanatate, a capacitatilor cognitive, reducerea depresiei, anxietatii si insomniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu