La persoanele anemice, globulele rosii sunt mai putin bogate in hemoglobina. Hemoglobina este pigmentul sangvin care contine fier si are rolul de a transporta oxigenul de la plamani catre celule si bioxidul de carbon de la celule catre plamani. S-ar putea crede ca o persoana anemica este palida, dar anemia usoara nu determina o modificare a culorii pielii. anemia este cea mai frecventa afectiune a sangelui, de cele mai multe ori determinata de o insuficienta de fier.
Cele patru tipuri clasice de anemie si cauzele lor sunt: anemia feripriva (este provocata de o alimentatie saraca in fier sau de incapacitatea de absorbtie a fierului in timpul digestiei), anemia pernicioasa (provocata de lipsa factorului intrinsec, substanta necesara absorbtiei vitaminei B12, grupa sangvina A este cea mai expusa riscului), anemia aplastica (provocata de productia scazuta sau nula de hematii, din cauza inactivitatii sau a lezarii maduvei osoase), anemia ereditara (talasemia apare de obicei la populatiile din zona mediteraneana, Orientul Mijlociu sau din sud-estul Asiei si drepanocitoza ce se intalneste mai ales la persoanele de origine africana), anemia megaloblastica (se datoreaza lipsei vitaminei B12 si acidului folic) si anemia hemolitica (determina degradarea prematura a hematiilor, care poate fi declansata de medicamente sau de o infectie). Dar anemia de primavara nu se numara printre ele, pentru ca nu este considerata o boala, ci un sindrom trecator, legat de trecerea de la iarna la primavara. Explicatia este simpla: prea multe grasimi in alimentatie, prea putine vitamine naturale, sedentarism in exces, deci lipsa de oxigen. Cu toate astea rezolvarea problemei este departe de a fi simpla, mai ales cand persoanele lovite de anemie sufera si de boli cronice. Riscul de anemie este mic daca va bucurati de sanatate si va hraniti variat, de exemplu trebuie sa mancati multe alimente care contin fier, cupru si vitamina C continute in vegetale verde inchis, branza, fructe de mare, oua, ficat, cereale integrale, smochine si peste. Pe langa o alimentatie corespunzatoare ar trebui sa incercati si urmatoarele solutii:
Aromaterapie
In caz de anemie, medicina ayurveda recomanda uleiul esential de musetel si pe cel de lamaie. Amestecati cate 10 picaturi din fiecare, cu trei linguri de ulei vegetal. Preparatul se intinde zilnic pe corp, dupa o baie sau undus cald. Procedeul trebuie dublat de absorbtia unui ceai de menta, in care se pun doua picaturi de ulei esential de lamaie si o picatura de ulei de musetel.
Fitoterapie
Printre plantele recomandate pentru a lupta contra anemiei se numara:
- angelica
- stevia (contine fier)
- frunzele de cicoare salbatica
- urzica
- rozmarinul
- cimbrul, preparate ca infuzii.
La fel de eficiente sunt fierturile din radacini de cicoare salbatica, de nuc, de stevie si de patlagina. Se beau cate trei cani pe zi din acest amestec. Morcovul mancat crud sau sub forma de suc, are reputatia ca sporeste semnificativ productia de globule rosii si ajuta la detoxifierea organismului.
Homeopatie
Le este de mare ajutor anemicilor, la fel ca si acupunctura, care deblocheaza energia stocata in organism. Cel mai bine sa va duceti la un homeopat ca sa va faca o formula de medicament personalizata dar puteti apela cu incredere si la urmatoarele preparate ce le gasiti in farmacii:
- Ferrum metallicum, ce va ajuta sa va refaceti rezervele de fier
- China officinalis, intareste globulele rosii
- Phosphours.
Cand am avut anemie si nu asimiliam nutrientii si vitaminele din mancare, am fost la medicul de familie, am facut analize, apoi am urmat un tratament timp de 3 luni cu capsule Ferro-Folgamma (miroseau a ciocolata;))), vitamine si minerale Vitamax. Un tratament eficient, timp in care nici parul nu a mai cazut, unghiile erau mai tari si incepusem sa mai iau putin in greutate pentru ca eram si subponderala din cauza malabsorbtiei.
Deci, cel mai bine inainte de a urma remediile naturale contra anemiei si oricare tratament, este bine sa va adresati unui medic, pentru a sti exact de ce tip de anemie suferiti.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu