duminică, 8 martie 2015

O rețetă de mucenici fierți din 2015

Următoarea rețetă de mucenici e preluată dintr-un catalog de la Lidl. Să mai zică lumea că ziarele distribuite de Kaufland, Lidl sau alt magazin sunt risipă de hârtie. Sunt informații prețioase. Mai bine s-ar face economie dacă ziare precum Click, Libertatea ori revistele de scandal nu s-ar mai tipări.
Rețetă de mucenici fierți din 2013 putin adaptata de catre mine (astăzi am reuşit să pun şi poza):

Ingrediente necesare:
- 200 g mucenici
- 200 g zahăr brut de trestie
- 1 plic zahăr vanilinat
- 1 linguriță esență de rom
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 1/2 linguriță sare
- 1 lingură scorțișoară măcinată
- coajă rasă de la o lămâie și de la o portocală
- 200 g nuci măcinate.
Mod de preparare:
Se pun la fiert într-o oală 1.5 litri de apă în care se adaugă 150 g zahăr, sarea și zahărul vanilinat, amestecând până se dizolvă.
Până fierbe apa, se toacă nuca și se adaugă restul de 50 g zahăr obținându-se un amestec omogen, se rade coajă de lămâie și de portocală și se pregătesc scorțișoară și esența de rom. Când apa a început să dea în clocot, se adaugă mucenicii și se lasă la foc mic timp de 10 minute, amestecând din când în când ca să nu se lipească. La final, se adaugă lingurița de esență de rom, apoi se stinge focul și se lasă amestecul să se aburească timp de 30 minute, acoperindu-l cu un capac.
După 30 de minute, se adaugă coaja de lămâie și de portocală împreună cu scorțișoara măcinată și se amestecă bine. În final, se adaugă nuca măcinată și mucenicii sunt gata pentru a fi, serviți, calzi sau reci, în funcție de preferințe cu puțină scorțișoară. Îmi place atât de mult această rețetă încat aș face asta nu numai de 9 martie ci ori de cate ori vreau un desert simplu. Am mai făcut această rețetă doar că în loc de mucenici am folosit paste spiralate și fara zeamă. Pastele spiralate fierte conform timpului de preparare, amestecate cu zahărul și ingredientele mai sus prezentate (aaa şi nucile se pun rupte în bucăţele cu mâna). Asta făcea mama mea în perioada postului ca desert, şi chiar puteţi încerca şi voi în postul Paştelui. Eu deja mi-am mai cumpărat vreo 3 pungi de mucenici să fac în zilele ce urmează. Poftă bună!
Recomandare:
Dacă doriți sa preparați mucenicii chiar de mana voastră vă recomand următoarea rețetă extrem de simplă:
- 300 g făină
- 170 ml apă călduţă
- un praf de sare.
 Într-un castron se adaugă toate ingredientele și se amestecă bine până se obține un aluat elastic care nu se lipește deloc de mană. Din aluat se iau bucățele mici, se rulează în același mod ca atunci când facem colaci/covrigi, până se obține un rulou subțire de 6-7 cm, după care se face în formă de 8. Toţi mucenicii făcuți se pun la uscat pe hârtie, până a doua zi, presărând puţină făină deasupra lor. A doua zi, după ce s-au uscat se pot prepara conform rețetei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu