luni, 18 martie 2013

Postul Pastelui 2013

Pe 10 martie a fost primul Lasat al Secului de carne, iar pe 17 martie a fost Lasatul Secului de branza. "Postul, zice Sfantul Ioan Gura de Aur - potoleste trupul, infraneaza poftele cele nesaturate, curateste si inaripeaza sufletul, il inalta."
Intrucat postul inseamna mult mai mult decat decat un simplu regim alimentar, iar din pacate viata si ritmul modern in care traim nu intotdeauna ne permite linistea, tihna necesara, atitudinea evlavioasa pe care ar trebui sa o purtam in aceste saptamani. Postul Pastelui, cunoscut si sub denumirea de Postul cel Mare, ce reprezinta Postul de 40 de zile al Mantuitorului (dureaza 7 saptamani).
Trebuie sa retinem ca in Postul Pastelui nu se mananca carne, oua, branza, nu se bea vin, nu se mananca ulei si nici peste decat in zilele cu dezlegari:  sambata  si duminica, de Buna Vesitirea sau vinerea si sambata din Saptamana Patimilor de Florii. De asemenea atunci cand tinem post, este bine sa mergem la biserica, liturghii, sa manifestam o atitudine evlavioasa pentru a ne putea curata si sufletele nu doar trupurile. De exemplu, in rusia oamenii erau mult mai des indemnati sa posteasca decat in alte tari ortodoxe, intrucat clopotele bisericii bateau foarte des, teatrele erau inchise, iar pana in secolul trecut tribunalele isi suspendau activitatea. Toate aceste aspecte erau menite sa indrume societatea spre o anumita cale, ajutand-o in acest fel sa gaseasca mult mai usor puterea de a o face. Pe de alta parte, trebuie sa ne raportam la lumea contemporana in care traim. In timp ce crestinii secolelor trecute au trait intr-un climat linistit, fara mass-media, internet si fara alte tentatii exterioare, climat care le permitea diverse metode de meditatie si viata interioara, ei bine, crestinii de astazi au nevoie de mult mai mult decat simpla vointa crestineasca. De aceea ni se recomanda pe durata postului, un consum mai scazut de informatie televizata, lecturi serioase si chiar duhovnicesti, plimbari prin aer liber si nu prin carciumi, discoteci, petreceri s.a. Cat despre alimentatie, este foarte important insa sa respectam principiile unei alimentatii sanatoase, bogate in vitamine si fire alimentare, atat de utile perioadei de trecere de la iarna la primavara. Ciupercile contin multe proteine, asa ca pot inlocui carnea cu succes. Din ciuperci se pot face sarmale, ardei umpluti, chiftele, zacusca, tocanita, se pot face pane sau se pot adauga la alte mancaruri,  supe, ciorbe, pilaf sau in salate. Fasolea, atat cea uscata cat si cea verde, congelata sau conservata, la borcan, contine fier, proteine si este extrem de hranitoare, indiferent de modul de preparare (insa nici lintea si nautul nu trebuie sa lipseasca din meniul de post). Varza cruda sau murata, nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic al persoanelor care tin post. Nucile sunt satioase si hranitoare si pot inlocui oricand gustarile de peste zi. Postul trebuie primit cu bucurie si multumire in suflet, iar un lucru foarte important este ca perioadele de post nu trebuie sa ne induca frustrari sau pofte, pentru ca atunci postul nu-si mai atinge obiectivul. O alimentatie echilibrata, corecta si cu ingrediente gustoase vor face retetele noastre mai apetisante si atunci ne vom putea concentra mai mult pe celelalte aspecte ale postului: linistea, rugaciunea si meditatia. Un Post usor si implinit va doresc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu