vineri, 12 aprilie 2013

Alimentele care trebuie sa existe in bucataria vegetariana

Pentru asigurarea unei alimentatii sanatoase, succesul consta in asigurarea unei varietati de alimente pe parcursul anului, sezonului, saptamanii si zilei. Trebuie sa urmarim varietatea de forme, de culori, structura, mirodenii si garnituri
Alimente care se procura pentru perioade mai lungi:
- cereale (grau, porumb, orez, secara, hrisca, orz, ovaz, mei)
- nuci si seminte (nuci, arahide, alune, seminte de floarea-soarelui, susan, in, dovleac)
- leguminoase: fasole, soia, mazare uscata, naut
- fructe uscate (stafide, prune uscate, curmale, smochine, poame)
- mirodenii (cimbru, busuioc, oregano, dafin, coriandru, scortisoara, cuisoare, piper s.a) si arome (vanilie, rom, lamaie, portocale, migdale)
- ulei, faina, gris, malai, sare
- masline
- miere
- fulgi de cereale (ovaz, grau), germeni de grau, musli, paste fainoase.
Alimente care se procura mai des (saptamanal, chiar mai des):
- fructe si legume proaspete de sezon
- fructe si legume exotice: lamai, portocale, banane, avocado, papaya, rodii, mango
- paine.
Dupa cum vedeti, majoritatea alimentelor pentru vegetarieni se pot procura cu mult timp inainte si se pot pastra. De exemplu graul, fasolea, soia, nautul, mierea ni le putem procura toamna, pentru un an intreg. Cu altele ne vom aproviziona trimestrial (de exemplu ulei) sau lunar (fructe uscate, masline, musli). In frigiderul vegetarianului trebuie sa fie prezente zilnic fructele si legumele proaspete. Este nevoie de o buna organizare in bucataria vegetariana. Pe langa aspectul pe care tocmai l-am mentionat, sunt utile si urmatoarele recomandari:
  • Compartimentati-va ordonat bucataria si camara, sa aveti locuri bine delimitate pentru grupe de produse, sa puteti avea acces oricand la ele cu usurinta.
  •  Pastrati alimentele inchise etans, in vase cu capac, pentru a le feri de insecte, iar pe cele perisabile in frigider
  • Pastrati o curatenie exemplara in bucatarie, la care invatati pe toti membrii familiei sa contribuie.
  • Planuiti-va activitatile legate de bucatarie, aprovizionare si gatit. Faceti meniul (aproximativ) pentru o saptamana inainte. In acest fel veti putea gandi asigurarea echilibrata a aportului de nutrienti in cantitatile optime si veti putea prepara mancaruri care necesita operatiuni pregatitoare (a pune la inmuiat fasole, soia, a pregati masa de dimineata din cereale cu o seara inainte). Veti asigura o diversificare a alimentatiei pe termen lung.
  • Planificati-va cumparaturile pe termen lung, mediu si scurt (pastrati un carnetel cu cheltuielile efectuate).
  • Faceti intotdeauna o lista cu cumparaturile pe care le aveti de facut. In acest fel, veti scuti timp si chiar bani, pentru ca nu veti cumpara la intamplare.
  • Nu faceti cumparaturi zilnic, ci saptamanal (cu unele exceptii, de exemplu cand sunt fructe de sezon foarte perisabile sau daca vreti sa faceti o cura cu capsune). Nu are rost sa irositi timp mergand in fiecare zi la piata.
  • Painea se poate pastra foarte bine in congelator pentru cateva zile, uneori chiar doua saptamani. Aveti grija sa o scoateti din congelator cu cateva ore inainte de a o consuma, pentru a se dezgheta.
  • Bucataria vegetariana are nevoie neaparat de ajutorul aparatelor electrice: mixer, blender, aparate de macinat boabe de cereale (rasnite), aparate de pisat nuci. In special mixerul vertical pentru pasat si blenderul, sunt indispensabile in bucataria vegetariana. Este nevoie de o anumita investitie, dar aceasta va fi rasplatita din plin, in scurt timp.
Referirile la taietei, paste fainoase, au in vedere produse de acest fel, existente in comert, preparate fara oua. Iar atunci cand va procurati cereale, acestea trebuie sa fie neaparat integrale (nedecorticate).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu