vineri, 19 aprilie 2013

Pizza antirid - noua inventie a italienilor

De curand, italienii au inventat pizza antirid, preparata pe baza de faina integrala si legume crude. Inventarea pizzei antirid de catre un fabricant de pizza si un nutritionist, in regiunea Salerno din sudul Italiei, a provocat nemultumiri, deoarece traditionalistii italieni vad in ea o denaturare grava a felului de mancare national. Sortimentul de pizza, botezat Primula, contine, potrivit inventatorilor, de trei ori mai multe fibre alimentare decat o pizza clasica si cantitati mai mari de magneziu si fier. Totodata, in compozitia acesteia intra nu mai putin de 8 legume si condimente, care au proprietati antioxidante pentru a combate imbatranirea: rosii, laptuci, usturoi, dovlecei, busuioc, ciuperci, morcovi si spanac.
Pizza antirid a fost creata de un nutritionist si biochimist de la Universitatea din Napoli, Eugenio Iorio, asociat cu un proprietar de restaurant, Cosimo Mogavero, care detine unul din localuri, "La Fabbrica dei Sapori", in apropiere de Battipaglia. Se spune insa ca "pizza antiimbatranire" ar fi apreciata de papa Benedict al XVI-lea. Acesta, in varsta de 80 de ani, ar fi servit mancarea la o degustare oferita de proprietarul de restaurant cu ocazia sarbatoririi jandarmeriei Vaticanului.
Aceasta noua pizza a provocat mania Asociatiei adevaratei pizza napolitane, care este si impotriva vanzarii feliilor de pizza, o practica foarte raspandita in peninsula italiana. Asociatia considera ca pizza cu laptuca este cel mai recent sacrilegiu impotriva unor secole de traditie si atrage atentia ca folosirea fainii integrale impiedica dospirea aluatului si formarea marginii caracteristice pentru pizza napolitana.
Noua inventie sau nu, cand eram prin clasa a 12-a am facut si eu o pizza cu legume crude cu blat subtire copt rapid intr-o tigaie unsa cu putin ulei. Doar ca atunci nu prea stiam nutritie, asa ca o facusem cu faina alba si alte mirodenii, iar pe langa multitudinea de legume am folosit nelipsita carne si branza. Insa am facut anul trecut si cu blat integral si a iesit perfect. Am folosit toate ingredientele folosite la pizza antirid, cu exceptia laptucii si a morcovilor. Si cum nu sunt adepta exclusiv a legumelor nu pot sa ma lipsesc de carne si cascaval. Reteta mea preferata de pizza cu doar trei linguri de faina integrala si multe ingrediente este aceasta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu