Bauturile ce contin alcool sunt o sursa importanta de calorii, doar un pahar de vin sau o bere suplimenteaza organismul cu minimum 150 calorii. Insa efectele benefice ale alcoolului consumat cu moderatie sunt evidente in cazul vinului rosu. Aceasta bautura scade riscul bolilor de inima, excesul insa, este deosebit de daunator organismului. Virtutile terapeutice, de fapt tonifiante, ale vinului (recunoscute din antichitate) se bazeaza atat pe efectul vasodilatator al alcoolului, cat si pe cele ale taninurilor. flavonoizilor, polifenolilor (resveratrol), antioxidantilor Aceste proprietati au recomandat folosirea moderata a vinului in tratamentul bolilor cardiovasculare, osteoporoza, glaucom s.a.
Se spune ca vinul rosu are valoarea terapeutica mai mare decat vinul alb, fapt certificat si de cresterea consumului de vin rosu in ultimii ani. Insa continutul ridicat de taninuri poate produce, la unele persoane, dureri de cap. Mecanismul implica actiunea taninurilor asupra trombocitelor din sange, care elibereaza serotonina (neurotransimtator). Cert este efectul protector al vinului, atat rosu, cat si alb, asupra producerii aterosclerozei. Consumul a 2-3 pahare de vin pe zi ar explica asa-zisul paradox francez. Francezii mananca bine, variat, destul de gras, dar frecventa aterosclerozei este mult mai mica decat in tarile nordice. Vinul are proprietati antioxidante si antiseptice iar catechinele, taninul din vinul rosu inhiba cel mai mult oxidarea colesterolului rau (LDL), implicat in ateroscleroza.
Atat studii experimentale, cat si cele efectuate pe oameni, au aratat ca atat alcoolul cati si polifenolii din vin inhiba agregarea trombocitelor din sange, mult implicate in formarea coagulilor ce blocheaza vasele sanguine. Dar s-a mai observat un efect mai tardiv, denumit rebound, care se traduce printr-un efect opus, de crestere a coagulabilitatii sangelui. Efectul benefic, de micsorare a coagularii sangelui, dureaza doar cateva ore. S-a observat ca persoanele, mai ales din tarile nordice, care beau tarii la sfarsit de saptamana si in cantitate mare, iar in cursul saptamanii sunt sobre, au cel mai ridicat procent de accidente vasculare in zilele de luni si marti. Acest efect de rebound, de crestere a coagularii sangelui si favorizare a formarii cheagurilor in sange, este mult scazut la persoanele care beau vin in cantitati moderate, dar zilnic. La acest din urma efect, contribuie atat continutul mai mic in alcool al vinului, dar si cantitatea mare de polifenoli si alti compusi care actioneaza permanent si eficient ca anticoagulanti. Resveratrolul, cel mai important polifenol din vin, actioneaza si ca anticancerigen, antiparazitar si antimicotic. Un motiv in plus de a-l consuma moderat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu