miercuri, 7 august 2013

Frica de imbatranire - cauzele sociale si psihologice ale fricii, invingerea fricii

Tineretea este fara indoiala un atu. De fapt dispozitia, perceptia noastra este putin influentata de varsta noastra reala. Sunt persoane care la 30 de ani sunt plictisite de viata, isi petrec viata in coltul camerei lor, parand cu 10 ani mai batrane si persoane in varsta de 70 de ani, dar care par de doar 50, cu multe planuri, care se pregatesc sa plece in vacante de schi. Cat de mult putem pastra tineretea adica jovialitatea, echilibrul interior, vitalitatea depinde de noi insine.
Bineinteles ca exista trasaturi specifice etapelor de viata: o fetita adolescenta deja nu se mai joaca cu papusile si nici nu se gandeste la maternitate, la 80 de ani rar se mai inscrie cineva la un curs de limbi straine si nici la o noua casatorie nu se mai gandeste. Este drept ca nu ne bucuram de trecerea timpului, este deranjant ca nu mai suntem "asa cum am fost". Unii dispera din cauza numarului crescand al ridurilor. Mai mult sau mai putin aproape toti ne temem de imbatranire si de trecerea timpului. Viata plina de schimbari, relatii si noi emotii, curiozitatea nu depinde de varsta. Cine isi pastreaza deschiderea, seninatatea si la o varsta mai inaintata, adesea este de invidiat si de cei tineri pentru experientele, cunostintele, vitalitatea sa, dorindu-si sa imbatraneasca la fel.
Cauzele sociale ale fricii
Chiar daca speranta de viata creste tot mai mult, in societatea occidentala si mai nou in a noastra, idealul este totusi tineretea plina de putere, sanatate si succes. Acest lucru il constatam in viata cotidiana, asta transmit reclamele. Trecerea timpului reprezinta dezavantaje. Aceste dezavantaje le percepem in special pe piata fortelor de munca. In multe meserii este dificil de gasit de lucru peste varsta de 40 de ani, se poate intampla ca cineva sa fie concediat datorita varstei. Multi se tem sa nu fie concediati si ca nu isi vor mai gasi de lucru. Acest lucru afecteaza in special pe cei cu ocupatii unde conteaza si exteriorul. Un chelner sau o secretara in jur de 50 de ani isi gaseste greu de lucru, chiar daca au multa experienta. Foarte repede se poate forma un cerc vicios: teama de concediere, nesiguranta viitorului provoaca tensiune, ca urmare a tensiunii continue scade randamentul, iat acesta duce la concediere. Aceasta problema sociala poate fi rezolvata numai pe cale sociala. In viata unui manechin sau actrite, imbatranirea inseamna renuntarea la munca, la anumite roluri si acest lucru este dureros. Avansarea in varsta prezinta un dezavantaj si pentru dansatori, nevoiti sa-si schimbe specialitatea la o anumita varsta.
Cauzele psihologice ale fricii
Teama de imbatranire bineinteles are si cauze sufletesti, care erau prezente si atunci cand persoanele in varsta, inteleptii erau respectati. Atata timp cat omul este tanar si sanatos, nu se gandeste prea des la batranete. Apoi observa anumite schimbari, la inceput numai foarte mici. Si organismul atentioneaza, eventual se razbuna pentru "pacatele tineretii". Este foarte greu de acceptat schimbarea, imposibilitatea de a opri trecerea timpului. Un remediu impotriva acestei frici este admiratia frumusetilor inconjuratoare, gasirea unei preocupatii pasionante. Moartea este imposibil de cunoscut, este un fenomen de nepatruns, din acest motiv o percepem ca un tabu si in prezent. Problemele fizice, bolile ne atrag atentia asupra apropierii batranetii. Teama in unele situatii, de exemplu in caz de infarct miocardic, se poate intensifica pana la panica, spaima...
Invingerea fricii
Cine a avut o viata frumoasa, implinita, si-a gasit vocatia si s-a indeplinit sarcinile, de regula accepta cu seninatate imbatranirea. Aceasta sarcina nu prezinta o fapta eroica, ci este privilegiul intelectelor deosebite. Insa oricine poate trai cu sau fara folos. cine se gandeste multumit la viata avuta, de regula toti ne confruntam cu o dare de seama a trecutului, daca nu altundeva, atunci intr-un pat de spital. Cine a ramas deschis fata de lume, si la varsta inaintata va fi echilibrat si senin. Daca privim la o bunicuta zambitoare, atunci si temerile noastre se risipesc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu