Prioritatea numar 1 in orice bucatarie este igiena. Este vitala prevenirea contaminarii bacteriene si a toxiinfectiilor alimentare. Modul in care alimentele sunt preparate, gatite si pastrate va determina conservarea nutrientilor. Valabilitatea alimentelor proaspete poate fi prelungita prin pastrarea lor la o temperatura de sub 5 grade. Stocati alimentele in frigider cat mai rapid dupa cumparare, dar asigurati-va ca nu le-ati ambalat prea strans si astfel aerul rece nu poate circula prin ele corespunzator. Regula de baza este sa curatati frigiderul cu regularitate. Iata cum sa depozitati corect alimentele in frigider:
- Pastrati lactatele de tipul untului si smantanii acoperite, pentru ca au tendinta de a absorbi mirosuri de la celelalte mancaruri si trebuie pastrate neaparat pe raftul principal de sus. Tot pe acest raft pastrati si branza si iaurtul.
- Odata deschisa conserva de fasole, varsati restul intr-un vas si asezati-l pe raftul principal de sus.
- Pastrati branza in folie, nu in ambalaje inchise (folia nu trebuie sa intre in contact cu alimentele grase) si se pastreaza pe raftul al doilea dupa cel principal.
- Multe frigidere vechi au spatii speciale pentru oua, insa pentru ca sunt perisabile, ele trebuie tinute pe raftul principal, unde se pot pastra pana la 3 saptamani.
- Pastrati carnea gatita pe alt raft decat cea cruda, adica pe raftul al treilea.
- Carnea cruda trebuie pastrata pe raftul de jos pentru a nu curge zeama peste alte alimente. Curatati maruntaiele de pasare si stocati-le separat.
- Scoateti tavitele de sub carnea cumparata de la supermarket pentru ca incetinesc racirea. Scurgeti zeama si acoperiti lejer.
- Pastrati ciupercile in pungi de hartie pentru a nu transpira, in ladita de jos a frigiderului.
- Pentru a mentine prospetimea legumelor pentru salata, asezati-le in pungi de plastic si depozitati-le in ladita de jos a frigiderului.
- Usa este partea cea mai calda a frigiderului. Pastrati aici doar ceea ce nu se strica repede (racoritoare, sticle de bere, sticle de apa minerala) sau ceea ce folositi rapid (lapte si sucuri preparate acasa, precum cel de portocale).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu