marți, 21 ianuarie 2014

Sfecla rosie, un aliat de nadejde impotriva cancerului - reteta de suc pentru sanatate

 Sfecla are reputatia ca stimuleaza sistemul imunitar si este bogata in compusi naturali care actioneaza impotriva cancerului. Totusi, credinta de mult timp nutrita de medicina populara ca aceasta radacinoasa foarte raspandita ar combate cancerul ramane inca dovedit. Sfecla are tulpini comestibile, cu frunze care contin betacaroten, calciu si fier. Acestea pot fi gatite in exact acelasi mod ca si spanacul (dar despre modul corect de preparare al sfeclei voi scrie zilele urmatoare). In civilizatiile antice numai frunzele erau mancate, radacina fiind folosita in scopuri pur medicinale, ca de exemplu tratarea durerilor de cap si a celor de dinti. Astazi numai radacina se consuma in mod obisnuit cruda, fiarta, murata in otet sau conservata. Sfecla are una din cele mai ridicate concentratii de zahar dintre toate legumele, continand echivalentul unei lingurite de zaharuri naturale la o portie de 100 g.
Ea este inrudita cu sfecla de zahar (folosita odinioara numai ca nutret pentru animale, cultivata astazi insa pentru sucroza). Faptul neobisnuit la sfecla este ca gustul si textura legumei procesate raman foarte asemenatoare cu cele ale legumei proaspete. Otetul face ca sfecla murata sa fie mai picanta. De fapt conservarea sfeclei reduce continutul tuturor nutrientilor, atat vitamine cat si minerale. Nutritional vorbind, sfecla proaspat fiarta este o sursa buna de nutrienti, daca nu chiar mai buna decat leguma cruda. Ea contine cantitati mai ridicate din majoritatea mineralelor, inclusiv potasiul (care regleaza bataile inimii, normalizeaza tensiunea arteriala si intretine sistemul nervos). Majoritatea cantitatilor de vitamine raman neschimbate, inclusiv cea de vitamina C, si nu exista decat o pierdere minora de folat. Unele persoane consuma sfecla cruda, rasa in salata, dar majoritatea o prefera gatita. Daca nu curatati sfecla inainte de fierbere, acest lucru va opri imprastierea in apa a culorii datorate puternicului pigment rosu betacianina, care poate pata ustensilele de bucatarie. In scopuri comerciale, pigmentul betacianina este extras din sfecla pentru producerea unui colorant numit, nesurprinzator, rosu sfecla. El este folosit in industria alimentara pentru a colora orice, de la ciorba de vita pana la inghetata si de la hamburgeri pana la dropsuri de lemn-dulce.
Nu este un motiv de ingrijorare daca, dupa ce ati mancat sfecla, urina sau scaunele sunt rozacee. Parintii care dau copiilor mici piure de sfecla sunt adesea nelinistiti de scutecele patate in roz. Acest lucru nu indica decat o incapacitate ereditara de a metaboliza betacinina, pigmentul rosu. Acest compus inofensiv trece pur si simplu prin tubul digestiv, fara urmari.
In afara de numerosii anticancerigeni pe care ii contine sfecla, deopotriva cruda sau fiarta, ea este si o sursa buna de folat, vitamina esentiala pentru sanatatea celulelor (deficienta acesteia fiind asociata cu anemia).
Sucul de sfecla proaspat este o sursa atat de concentrata de vitamine si minerale incat are putini rivali ca tonic pentru convalescenti. Cei carora nu le place gustul il pot dilua cu suc de morcovi. Sucurile proaspete din fructe sau legume crude se beau de regula cat mai repede dupa preparare, insa nu este si cazul sucului de sfecla, care trebuie tinut la frigider vreo doua ore inainte sa-l consumati, pentru a nu va produce neplaceri precum greata, ameteli sau dureri de cap. Sfecla trateaza anemia, constipatia, hepatita, diabetul, hipertensiunea, obezitatea, problemele cutanate, gastrita, imunitatea scazuta, cancerul si leucemia.
Un celebru terapeut austriac a tratat zeci de mii de pacienti, dintre care unii sufereau de cancer, cu ajutorul unei combinatii de 100 ml de suc de sfecla rosie, 300 ml suc de morcov si 50 ml suc de telina, amestecul fiind consumat treptat de-a lungul zilei.
De o luna de zile bunica mea a fost diagnosticata cu cancer pulmonar in stare avansata, face tratament medicamentos pentru ameliorarea durerii si atat, fara citostatice, chimioterapie sau radioterapie. Deocamdata se simte bine, parca nu are nimic, si incercam sa-i cream un meniu sanatos bazat pe cruditati printre care si un suc care ma gandeam sa-l beau eu inainte sa aflu de diagnosticul ei, dar nu mai reusisem sa-l fac. Timp de o luna beau acest suc impreuna cu ea, si ma simt mai vie la fel si ea (continua sa faca exercitii de gimnastica care le facea si in spital cu un terapeut, alergari usoare prin casa, chiar a jucat si mingea cu sotul meu;))). Avand in vedere ca nu face tratament de vindecare ci doar de stabilizare, speram ca macar un miracol sa o ajute si macar sa nu sufere ca toti ceilalti diagosticati cu aceasta boala devastatoare, si speram sa nu avanseze la creier, avand in vedere ca are si un ganglion iesit la baza gatului :(...De o luna viata noastra s-a dat peste cap, nu credeam ca cineva din familia noastra va avea asa ceva vreodata. Mai ales ea, ca e de la tara, nu a fumat niciodata si e cea mai buna bunica din lume, cu suflet tanar (pe 24 ianuarie implineste 69 de ani), o bunica adevarata care s-a gandit doar la altii, si la ea deloc :(...
 In proportie de 90% dintre cei diagnosticati cu cancer pulmonar sunt fumatori, restul de 10%  sunt o exceptie, cauzele nefiind foarte clare... 
Iata care sunt ingredientele sucului:
- 3 sfecle rosii
- 3 mere
- 3 morcovi
- 3 portocale
- 3 kiwi
- 1 lamaie.
Mod de preparare:
Citricele se storc cu un storcator manual de citrice, iar merele, morcovul, kiwi si sfecla rosie, se spala bine si se curata unde este cazul, se taie in bucati apoi se baga in storcatorul de fructe electric. Sucul obtinut se amesteca cu sucul de portocale, lamaie si se consuma imediat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu