Cert este ca iarna este anotimpul preferat de afurisita tuse. In farmacii, gasiti multe siropuri, e adevarat. Dar ce ar fi sa preparati unele naturale si mult mai ieftine? Precum siropul de sfecla-rosie, usturoi si ghimbir. Iata cum se prepara si ce beneficii au:
1. Sirop de ghimbir: se spala bine radacina, se da prin razatoarea mica, dupa care imediat ca sa nu oxideze, se pune in borcan si se adauga miere in proportie 1:2. Se lasa doua saptamani la macerat si se filtreaza. Se ia din ora in ora cate o lingurita de sirop fara apa.
Datorita actiunii sale stimulente, tonice si energizante, este util in problemele de circulatie periferica deficitara, stimularea metabolismului, eliminarea toxinelor, precum si arderea grasimilor. Este de ajutor persoanelor deprimate, deoarece creste tonusul si stimuleaza optimismul. Este indicat in afectiunile respiratorii, fiind extrem de eficient impotriva starilor de greata. Are efecte antiinfectioase rapide, favorizeaza expectoratia si calmeaza accesele de tuse.
Daca mestecati indelung o felie de ghimbir proaspat, are efect antivomitiv, inlatura starile de ameteala si durerea de cap. Daca procedati identic, dar imediat dupa masa, ajuta la digestie. Daca mancati o felie mai grosuta de ghimbir de 2-3 ori pe zi, are efecte spectaculoase asupra trombozelor, incetinind viteza de coagulare a sangelui. Cura trebuie sa dureze 2-3 luni.
Contraindicatii: persoanele cu risc de hemoragie, cele cu colon iritabil.
2. Sirop de sfecla rosie: se taie 6 sfecle, se pun intr-un litru de apa la foc mic si se lasa sa fiarba mult, pana se ingroasa siropul, dupa care se strecoara. Se beau inghitituri mici, cate 150 ml de sirop, de cateva ori pe zi, timp de 1-2 luni.
Consumata pe termen lung, imbunatateste functionarea tractului intestinal, trateaza obezitatea, constipatia, ba chiar regleaza functiile tiroidei (contine o cantitate insemnata de iod).
Sau se poate face suc: se amesteca jumatate de cana cu suc de sfecla cu sucul de la jumatate de lamaie, 1,5 litri de apa si 15 linguri cu miere. Se lasa acoperit cu tifon la fermentat, intr-un loc cald. Se bea de 3-4 ori pe zi, cate jumatate de cana.
Sau se aplica sub forma de cataplasma: se aplica de 4-5 ori pe zi, pansamente cu suc de sfecla pe locurile afectate de leziuni usoare.
Contraindicatii: diabet.
3. Sirop de usturoi: se fierbe o mana de catei de usturoi in 500 ml apa, se adauga zahar si putin otet pana capata consistenta siropului si apoi se strecoara. Se ia cate o lingurita de sirop, dimineata si seara.
Alicina, principala substanta activa din usturoi, are efecte antimicrobiene (de aceea este considerat antibiotic natural) si cardioprotective. Are proprietati antifungice si un puternic efect antioxidant, intarind sistemul imunitar. Ajuta la digestie si pastreaza mucoasa stomacala sanatoasa. Imbunatateste circulatia sangelui si are un recunoscut efect afrodiziac.
Se stoarce usturoiul si il dilueaza cu apa. Sucul astfel obtinut are proprietati anti septice si se poate folosi pentru tratarea (prin tamponare cu fese sterile) ranilor infectate, acneei, negilor, varicelor.
Se procura de la farmacie si se iau cate 2 g zilnic, pentru reglarea glicemiei si a colesterolului.
Contraindicatii: mamele care alapteaza, persoanele cu colon sau intestin sensibil.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu