Durerile in piept pot fi semnul unor boli grave, chiar al unora care pun viata in pericol, dar pot avea si o cauza relativ banala, ca de exemplu o indigestie. Daca nu sunteti siguri ca este vorba de o afectiune minora, recurgeti imediat la un consult medical, in special daca niste dureri sevre sunt insotite de paloare, transpiratie sau dificultati de respiratie sau daca ati mai avut in trecut tulburari cardiace si respiratorii.
1. Atacurile de cord - printre simptomele unui atac de cord se numara o durere intensa, zdrobitoare, in cosul pieptului, radiind catre umeri, brate, gat sau maxilar, insotita de dificultatea de a respira si de un puls slab sau neregulat. Alteori simptomele sunt mai putin severe. Cand suspectati ca cineva a suferit un atac de cord, fiti pregatiti sa ii faceti respiratie artificiala si masaj cardiac daca este necesar. Asezati victima intr-o pozitie confortabila, preferabil in afara cazului in care respiratia ii este extrem de ingreunata, in pozitia culcat. Convingeti persoana in cauza sa respire normal, sa isi pastreze calmul si asigurati-l ca medicul sau ambulanta este pe drum.2. Angina pectorala - epuizarea, vantul rece, o tulburare emotionala, uneori doar o masa copioasa pot reduce temporar cantitatea de oxigen care ajunge la inima, provocand o durere extinsa in partea superioara a pieptului. Aceasta tulburare, numita angina pectorala, este un simptom al unei boli de inima sau al unei anemii. Atacurile de angina se sting de obicei dupa 10-15 minute daca victima se odihneste stand pe scaun. Administrati analgezice sau sedative in dozele recomandate. O sticla de apa calda apasata pe piept amelioreaza si ea uneori starea bolnavului.
3. Alte cauze - printre celelalte cauze potential periculoase ale durerilor de piept se numara bolile respiratorii precum pneumonia, pleurezia si cancerul la plamani. Acestea sunt insotite de dificultati de respiratie si adesea de febra. O senzatie de arsuri in spatele sternului dupa masa poate fi indiciul unui ulcer duodenal, insa cel mai adesea nu este vorba decat de o simpla indigestie, care poate fi tratata cu tablete antiacide sau alte medicamente. Zona zoster, o infectie virala, poate provoca o durere in piept ascutita, de regula pe o singura parte, cu cateva zile inainte de aparitia pustulelor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu