luni, 3 martie 2014

Poluarea din casa noastra

Criticam incontinuu, in special daca locuim in vecinatatea lor, fabricile, uzinele mari, deoarece in preajma acestora aerul este nesanatos. Insa vehiculele si gospodaria produc mai multe substante poluante decat fabricile. O treime din aceste substante reprezinta gazele de esapament si emisiile de noxe din gospodarie, cei drept o parte din ultimele le "luam gata din magazine". Aceste substante, ajunse in aer si in apele uzate, polueaza mediul, ajungand chiar si in sol, deoarece foarte multe persoane in ciuda atentionarilor, arunca acestea la gunoi, care apoi din gropile de gunoi ajung in sol.
Si in Romania se lucreaza la adoptarea unei legi referitoare la colectarea gunoiului conform careia consiliile locale, care se confrunta tot mai des cu problema amplasarii si tratarii gunoaielor, vor beneficia de finantari substantiale. Numai in Bucuresti anual rezulta o cantitate de circa 5 milioane de metri cubi de gunoi.
Substante poluante in gospodarie
Un anumit grad de poluare in gospodarie este inevitabil. De exemplu in clima noastra avem nevoie de caldura, iar pentru multi dintre noi vehiculul a devenit indispensabil. Vechiculele polueaza cel mai mult mediul. Doua treimi din dioxidul de carbon care ajunge in aer, mai mult de jumatate din gazele de esapament, 40% din compusii organici provin de la vehicule. Aceste cifre nu se modifica nici in ciuda utilizarii diverselor filtre si a benzinei fara plumb, din fericire nici nu cresc, chiar daca numarul vehiculelor creste continuu. Autoritatile incearca prin limitarea vitezei sa reduca emisiile poluante.
 Insa in ciuda acestora, ar trebui sa fim precauti si sa respectam niste limite, caci orice mic fapt are importanta incepand cu principiul "sa nu aruncam gunoiul in natura!".
Incalzirea
O parte semnificativa a poluarii individuale provine de la incalzire. Cuantumul poluarii este redus semnificativ de noile echipamente moderne de incalzire care functioneaza pe baza de ulei sau gaz, a caror randament, in comparatie cu echpamentele vechi, este mai mare pe langa un consum mai redus de energie. Bineinteles conteaza si daca nu incalzim prea puternic fara motiv.
Detergenti si solutii de curatare
Consumam anual tone de detergenti, solutii de curatare si aceasta cantitate este in crestere continua. Ca urmare, o cantitate tot mai mare de fosfati ajunge in apele uzate si in final in rauri si lacuri. Acestea cauzeazagrave probleme de mediu, in cazuri extreme ducand la distrugerea biologica a raului sau lacului. Si tenzidele din substantele de clatire reprezinta o problema grava, care printre altele sunt periculoase pentru pesti. Toti detergentii puternici, utilizati la curatarea cazilor, toaletelor, scurgerilor, metalelor, sunt toxici. Ca urmare a utilizarii necorespunzatoare, neatente acestea pot afecta mediul. La utilizarea acestora, cititi si respectati indicatiile de pe etichete.
Diluantii organici sunt prezenti in numeroase produse: in produse de indepartare a petelor, a grasimilor, in adezivi, lacuri de unghii, dizolvantii pentru lac de unghii, vopsele, lacuri, solutii pentru curatarea pensulelor. Diluantii in general sunt destul de toxici, uneori putand cauza si cancer. Inhalarea aburilor afecteaza mai multe organe. Niciodata nu varsati diluantii in scurgere!
Metale grele
Prin utilizarea in special a bateriilor in gospodarie, poluam mediul. Chiar si bateriile reincarcabile contin metale grele. Din acest motiv se recomanda utilizarea echipamentelor alimentate la reteaua electrica sau cu baterii solare, eventual baterii mai putin poluante, adica care contin o cantitate mai redusa de metale grele. Aruncati bateriile uzate numai in colectoare speciale!
Chimia in gradina
Sa recunoastem: multi gradinari de fapt dauneaza solului prin utilizarea produselor fitosanitare si impotriva daunatorilor, in special daca sunt utilizate in cantitati exagerate. Majoritatea gradinarilor ocazionali utilizeaza o cantitate mai mare decat necesara de fertilizanti, si aceasta tot nu este bine pentru sol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu