marți, 4 martie 2014

Ridicarea si cararea greutatilor - cum procedam pentru a evita problemele spatelui?

Ridicarea obiectelor grele sau a celor cu forme neobisnuite intr-un mod incorect este una dintre principalele cauze ale durerilor de spate. Reduceti riscul unor astfel de leziuni punand la treaba muschii mai puternici de la picioare. Cand ridicati obiectul, nu trebuie sa va incovoiati sau sa va aplecati spatele. In schimb indoiti genunchii lasandu-va pe vine daca e nevoie, tineti spatele drept si picioarele departate la o distanta confortabila. Trageti obiectul aproape de corp. apucati-l si indreptati-va picioarele pentru a reveni la pozitia verticala. Adoptati aceleasi reguli si cand puneti ceva jos. Incercati sa evitati sa va indoiti coloana vertebrala atunci cand puneti ceva in portbagaj.
Daca aveti probleme cu spatele, nu incercati sa schimbati o roata la masina. Acest lucru presupune manevrarea unei greutati in pozitie incovoiata, de la o lunfgime de brat distanta fata de corp. Din aceleasi motive, nu incercati sa ridicati un copil cu bratele intinse peste partea ridicata a patutului. Mai intai lasati in jos grilajul, ca sa puteti tine copilul aproape. Cand duceti bagaje sau cumparaturi, este recomandat sa purtati cate unul in fiecare mana. Astfel e mai putin probabil sa lezati spatele decat ducand unul foarte greu, care va trage intr-o parte si solicita coloana vertebrala. Daca folositi valize cu rotile sau un carucior de cumparaturi, incercati sa va asigurati ca inaltimea bagajului va permite sa trageti sau sa impingeti fara a va obliga sa va aplecati in mers.
Cum sa tinem spatele drept?
Pentru a mentine spatele drept, lasati-va pe vine cand ridicati un obiect greu de jos sau indoiati-va genunchii daca ridicati un obiect care va vine doar pana la talie.
Cutii grele - lasati-va pe vine pana la cutie, tinand picioarele departate cam la 30 cm. Trageti cutia catre corpul vostru pe masura ce o ridicati.
Monitorul calculatorului - indoiti genunchii si rasuciti monitorul astfel incat partea din spate, care este mai grea, sa fie aproape de corp. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu