joi, 17 aprilie 2014

Ce trebuie sa stiti daca vreti o pisica?

Pisicile sunt animale independente, dar au totusi nevoie de ingrijirea si de atentia noastra daca vrem sa ramana sanatoase si fericite. Daca sunt neglijate, isi vor lua repede obiceiul sa fure, vor capata un aspect neingrijit si este posibil sa contracteze si diferite boli. Pe de alta parte, daca ii veti da prea mult de mancare si o veti rasfata exagerat, pisica poate deveni in scurt timp supraponderala, iar starea ei generala de sanatate va avea de suferit de pe urma sedentarismului.
Cum alegem o pisica?

Cand cumparati o pisica sau un pisoi, verificati sa aiba blana lucioasa, fara portiuni rarite sau complet golase. Animalul trebuie sa fie curat pe labele dinapoi si sub coada. Verificati cum reactioneaza cand puneti mana pe el si cand il indemnati la joaca: lipsa de reactie si o stare generala de letargie pot indica o sanatate precara sau faptul ca a fost neglijat. Daca aveti dubii, apelati la un medic veterinar. Daca locuiti la tara, unde pisica poate sa alerge in voie, vanand soarecii si sobolanii, un exemplar cu parul scurt si vargat de rasa europeana, nascut la tara, se va simti bine in acest mediu. O pisica de oras va prefera sa stea la caldura si nu va agrea mediul neprietenos din afara casei. Daca stati la oras, puteti alege fie o corcitura neagra, alba sau colorata intre rasa europeana si o alta rasa, fie un exemplar mai valoros, dintre cele pe care le vedeti frumos aranjate pentru diverse expozitii. Daca preferati un exemplar de rasa pura, vizitati mai intai o expozitie mare de pisici. Acolo veti vedea pisicile cu par scurt, siamezele, birmanezele si abisinienele, precum si rasele spectaculoase cu parul lung precum cele persane, colourpoint si chinchila. Crescatorii lor va vor putea da sfaturi experte.
Cum o hranim?
In comert exista o gama variata de alimente conservate, fie umede, fie uscate, care ii pot oferi pisicii o dieta bine echilibrata. Nu o hraniti exclusiv cu hrana uscata. Unora dintre pisicile adulte le place sa manance de 2 ori pe zi, altele in schimb prefera o singura masa principala. Din cand in cand li se poate da lapte, dar acesta nu le place tuturor pisicilor. Animalul trebuie sa aiba intotdeauna la indemana apa proaspata. Nu ii dati ficat si peste decat de cel mult 2 ori pe saptamana. Daca ii veti da prea mult, ii veti provoca probleme digestive. Evitati sa ii dati resturi grase, pielite de pui, precum si orice os provenit de la carnea rosie, de peste sau de pasare.
Cum ingrijim pisica?
Cand ati adus  de curand o pisica in locuinta, lasati-o sa exploreze liber peste tot, dar nu ii dati drumul afara timp de cel putin 10 zile. Puneti-i la dispozitie o cutie in care sa-si faca nevoile, umpluta partial cu un strat uniform de granule absorbante pentru pisici, disponibile in comert. Schimbati zilnic granulele murdare, goliti complet recipientul si curatati-l cu un dezinfectant netoxic pentru animale cel putin de 2 ori pe saptamana.
Pe langa faptul ca trebuie sa supravegheati starea generala de sanatate, e bine sa imunizati orice pisica sau pisoi nou adus in locuinta, impotriva enteritei feline si impotriva gripei pisicilor (sunte necesare revaccinarile  anuale). Medicul veterinar va va sfatui, de asemenea, sa controlati animalul pentru a depista eventuali viermi intestinali si va va ajuta sa il sterelizati daca nu urmeaza sa fie folosit pentru reproducere.
Este recomandat sa va ocupati de blana ei in fiecare zi, astfel ca veti avea nevoie de o perie sau de un piepten cu dintii rotunjiti la varfuri, pentru a-i stimula circulatia la nivelul pielii si a-i inlatura perii desprinsi din blana. Speciile cu parul lung trebuie periate sau pieptanate de 2 ori pe zi primavara, pe parcursul naparlirii. Verificati regulat sa nu aiba purici, care pot provoca viermi intestinali si diferite boli. Daca descoperiti pureci, folositi un spray sau un praf din comert. In cazul in care pisica pare indispusa si nu este interesata de mancare, exista la magazinele pentru animale de casa, aditivi cu suplimente de vitamine, pe care ii puteti oferi pisicii ca supliment. Daca insa starea pisicii nu se amelioreaza si daca exista semne de deteriorare sau poate de pierdere a parului, cereti sfatul medicului veterinar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu