marți, 1 aprilie 2014

Cum invatam sa depasim timiditatea?

De cele mai multe ori, in spatele timiditatii se afla o imagine nerealista despre sine si teama excesiva de esec. Unele persoane, de exemplu, cred ca ar trebui sa fie in stare sa se descurce in societate, in orice situatie, cu maximum de naturalete si siguranta absoluta. Atunci cand nu se ridica la inaltimea propriei imagini, pe care si-au creat-o in mod nerealist, au sentimentul esecului si se tem sa incerce din nou. Alte persoane simt nevoia sa fie aprobate si acceptate de toata lumea, ceea ce este practic imposibil, si cea mai mica respingere, reala sau imaginara, le afecteaza.
Majoritatea oamenilor sunt un amestec de timiditate si indrazneala. In anumite situatii sau in prezenta anumitor persoane se simt timizi, in alte situatii sau cu alt gen de persoane se simt perfect increzatori in sine. 
Primul pas pentru depasirea timiditatii este sa descoperiti cine sau ce o provoaca. Timp de o saptamana, inregistrati toate ocaziile posibile in care v-ati simtit timid. Notati-va persoanele implicate si propriile reactii, gandurile, sentimentele si cum v-ati comportat. Dupa un timp studiati-va notitele. Se contureaza un tipar? Exista, de exemplu, anumite persoane, situatii sau subiecte de conversatie care va intimideaza? Ce ganduri, temeri si sentimente aveti in aceste situatii? De ce reactionati astfel?
Multe persoane, de exemplu, sunt jenate atunci cand abordeaza o autoritate cum sunt medicii, profesorii sau functionarii autoritatilor locale pentru a cere un ajutor sau o informatie, temandu-se ca vor parea ridicole. Altele devin reticente si raman fara grai in prezenta persoanelor cu care ar vrea sa fie amabile, crezand in mod irational ca ceilalti probabil nu le vor simpatiza. Sau daca ajung sa stea de vorba cu persoanele respective, nu le privesc in ochi si isi epuizeaza curand subiectele de conversatie.
Incercati sa va modificati gandurile si sentimentele care stau la baza timiditatii. Daca de exemplu trebuie sa cereti o informatie, spuneti-va insistent ca nu sunteti mai ridicol decat altii, ca intrebarea este perfect intemeiata si ca aveti dreptul sa o puneti. Nu va ingaduiti sa presupuneti, sub nici un motiv, ca cineva nu va simpatizeaza. Amintiti-va cinstit ca nu stiti daca persoana va simpatizeaza sau nu si ca nu are rost sa faceti presupuneri intr-un sens sau in celalalt. Incercati sa adoptati noi cai de a face fata anumitor situatii. Imaginati-va cum ati vrea sa va comportati in aceste situatii si apoi incercati sa va purtati ca atare, dar nu disperati daca nu reusiti pe deplin de la inceput. Observati cum se comporta in aceste situatii persoane pe care le respectati si invatati de la ele.
Reguli de baza in arta conversatiei
Aplicarea acestor reguli va va ajuta si ea la depasirea timiditatii. De exemplu, exprimati-va mai des parerile si sentimentele fara sa fiti intrebat, aceasta contribuie la dezvoltarea conversatiei.
 Oferiti informatii despre sine fara a astepta reciprocitate. Cand puneti intrebari despre cineva, formulati-le in asa fel incat cel intrebat sa trebuiasca sa raspunda cu mai mult de 2-3 cuvinte.
Incercati sa initiati conversatiile cu complimente sincere: "Ce gradina frumoasa aveti!" sau cereti ajutorul: "Cred ca locuiti aici de mult timp. Stiti cumva unde as putea sa-mi dau la reparat masina de spalat?". Ca alternativa, oferiti-va ajutorul, daca cineva are nevoie: "Pot sa va ajut sa duceti sacosa?". Nu va temeti sa folositi cea mai evidenta metoda de deschidere a unei conversatii: "Eu sunt Irina. Dumneavoastra? Locuiti de mult aici? Cu ce va ocupati?". De obicei, da rezultate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu