Efectele periculoase, daunatoare sanatatii pot veni din imediata apropiere sau de mai departe, pe care dorim sa le eliminam pe cat posibil. Asemenea efecte sunt de exemplu anumite mirosuri, gaze, fumul, funinginea, anumite sunete sau radiatii. Numeroase legi si dispozitii legale reglementeaza convietuirea cu vecinii. In cele mai multe cazuri, normele umane generale, judecata lucida sunt suficiente sa stim ce pretindem de la altii, si tot in functie de acestea sa manifestam si noi un comportament corespunzator. In localitatile mai mici, in interiorul comunitatilor mai legate se aplica mult mai bine si regulile nescrise, deoarece indivizii in fata casei carora este gunoi, au un stil de viata mai galagios. Puterea comunitatii de regula este mai mare decat cea a reglementarilor legale.
Din nefericire, se va face aplicarea dispozitiilor legale cand cineva deja le-a incalcat, provocand furia vecinilor daca presteaza o activitate in lipsa unei autorizatii, producand mirosuri neplacute, galagie si mizerie. Exista persoane care prin modul lor de viata pun in situatie imposibila pe altii. In mod regulat asculta muzica la maxim, adesea primesc musafiri galagiosi din cauza carora vecinii nu pot dormi linistit sau chiar masina politiei apare des in fata casei. In acest caz este greu de actionat individual, in toate cazurile este nevoie de ajutorul juridic al autoritatilor.Ce putem face?
Nu se pune doar problema sensibilitatii individuale cand hotaram sa toleram, suportam efectele nocive din vecinatate sau sa luam masuri impotriva acestora. Dispozitiile referitoare la pastrarea curateniei aerului si a apei prevad acele limite care nu se pot depasi in caz de poluare. Daca suspectam ca din vecinatate ajung in aer substante daunatoare sanatatii, trebuie sa ne informam in legatura cu aceste limite si sa verificam starea aerului si a apei. Daca concentratia substantelor nocive intr-adevar este mai mare decat limita admisa, se va initia inceperea unei anchete in vederea identificarii cauzelor.
In Romania in apropierea localitatilor mai mici, de-a lungul drumurilor, la marginea padurilor mai circulate sau mai retrase, sunt numeroase gropi ilegale de gunoi. Daca consiliile locale nu rezolva problema depozitelor de gunoaie, din neglijenta, comoditate, eventual din lipsa de fonduri, atunci chiar si la capatul strazilor vom intalni depozite de gunoi. Acestea pot fi periculoase atat pentru copii cat si pentru adulti, nevorbind despre efectul daunator pe termen lung asupra mediului, cauzat de substantele chimice cu descompunere lenta, reprezentand un pericol pentru sol.
Daca in mediul sau in apropierea domiciliului cuiva exista edificii industriale, functioneaza statii de gunoi care dauneaza sanatatii, se poate depune plangere, eventual aduna semnaturi solicitand opinia celorlalti vecini, pentru ca autoritatile competente sa verifice conditiile de functionare a acestor agenti. Din nefericire, foarte multi, fie vorba de intreprinzatori privati sau chiar de intreprinderi industriale sau agricole de dimensiuni mari, in speranta profitului si a castigului material, incep activitati neecologice care nu au o baza de protectie a mediului, considerand problema sanatatii ca fiind una nesemnificativa. In acest caz merita luate masuri ferme fata de acestia.
Galagia cauzata de aeronave
Cei care locuiesc in apropierea pistelor de aterizare ale aeroporturilor civile sau militare adesea sufera din cauza poluarii fonice. Stim ca poluarea fonica poate cauza leziuni fizice si psihice permanente. Bineinteles, scopul nu este inchiderea aeroporturilor, insa instanta poate obliga pe cei competenti sa ia masurile necesare in vederea reducerii poluarii fonice. Daca aceasta masura nu este suficienta, locuitorii pot formula pretentii materiale in vederea compensarii efectelor neplacute, daunatoare sanatatii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu