Cazul ideal este cand un cuplu se bucura de acest fapt: vor deveni parinti, viitorii mama si tata vor avea parte de bucurie, asteptare si emotii. Cum numai gravida simte primele miscari, deja viseaza la copil. Aleg numele bebelusului, cumpara primele costumase, vorbesc cu viitori nasi, transforma locuinta, viseaza la viitor.
In legatura cu nasterea nu sunt numeroase sarcini oficiale de indeplinit. In timp ce mama este la spital, tatal poate obtine certificatul de nastere. Urmatorii pasi au loc in mod automat si pot fi rezolvati si in scris.
Unde sa se nasca copilul?Cuplul trebuie sa decida impreuna in ce institutie, clinica sa aiba loc nasterea. In orasele mai mari bineinteles exista mai multe oferte. Sunt persoane care prefera un anumit spital si de acolo isi aleg si medicul. Sunt persoane care doresc sa nasca cu o metoda speciala, astfel contacteaza medicul specializat in acest sens. Altele doresc sa aiba camere unde pot fi tot timpul impreuna cu bebelusul. Parintii trebuie sa hotarasca daca tatal va asista sau nu la nastere. In multe spitale exista posibilitatea nasterii in prezenta tatalui. Mama se simte incurajata, mai sigura datorita prezentei partenerului intelegator, empatic, iar tatal intra mai usor in noul rol daca este prezent la nasterea copilului. Exista persoane care doresc sa nasca acasa, in conditii absolut naturale, avand in vedere faptul ca si bunicile noastre au procedat la fel. In multe cazuri insa medicul convinge parintii sa nu procedeze in acest fel, deoarece in caz de complicatii este mult mai greu de intervenit acasa decat la spital, in afara acestui fapt, femeia aflata la prima nastere, neexperimentata cu siguranta nu stie la ce se angajeaza. Ginecologii si moasele poseda anumite metode prelucrate in baza experientelor individuale, in vederea reducerii durerii la nastere, usurarii situatiei gravidei si venirii cat mai repede pe lume a noului nascut. In multe locuri se aplica anestezie epidurala, inofensiva pentru copil si care evita chinuirea mamei.
Ingrijirea gravidei
Cu ocazia primului control ginecologic, cand medicul confirma sarcina, gravida va primi un carnetel pe care il va prezenta cu ocazia fiecarui control si in care medicul va completa toate datele referitoare la dezvoltarea fatului, starea fizica a gravidei, tensiunea, eventualele afectiuni ale acesteia si rezultatele examenelor efectuate. Acest carnetel se recomanda de a fi purtat cu sine tot timpul, pentru ca in cazul in care intervine vreo problema, medicul sa se poata informa in legatura cu starea acesteia. Dupa nastere, in baza acestui carnetel, mama va beneficia de indemnizatia de stat si alocatie.
Protectie pe durata sarcinii
Gravida este protejata de diferite prevederi referitoare la munca. Aceasta nu poate presta activitate fizica solicitanta, nu poate presta ore suplimentare si nu poate lucra in schinburi, respectiv noaptea. Trebuie asigurat ca aceasta sa se prezinte regulat la controale si cu o luna inainte de data probabila a nasterii sa beneficieze de concediu. Pe durata sarcinii nu i se poate desface contractul de munca.
Situatia tatalui
Viitorii tati reactioneaza diferit la vestea sosirii copilului. Majoritatea nu pot concepe ca vor avea o noua sarcina mult mai responsabila. Foarte multi se simt straini, deoarece copilul creste in burta mamei, obligatiile lor nascandu-se ulterior. Viitoarea mama poate contribui foarte mult la sentimentul de paternitate prin implicarea tatalui in evenimentele legate de dezvoltarea fatului, daca exerseaza anticipat cum e sa fie impreuna parinti. Alti soti din prima clipa sunt mandri de noul rol. Deja viseaza viitorul copil ca un scolar inteligent sau un mic fotbalist, insa perioada pana sa ajunga copilul la acea etapa nu-i prea preocupa. In prezent conditiile sociale nu motiveaza partenerii ca primul copil sa fie neaparat un baiat, insa foarte multe cupluri spera in secret sa aiba parte de baieti.
Planificarea familiala
In Romania numarul mediu de copii dintr-o familie nu ajunge la 2. Foarte multi isi doresc copii, insa nu isi doresc mai mult de unul, fie din considerente materiale, profesionale sau pur si simplu din comoditate. Familiile intr-adevar numeroase, unde cresc mai mult de 4-5 sau chiar mai multi copii, sunt rare. In tara exista numai cateva familii care au peste 10 copii. Conditiile actuale de viata nu sunt prielnice familiilor cu multi copii. Foarte putine femei pot adapta cresterea mai multor copii cu cariera profesionala, iar dintr-un singur salariu nu se poate intretine o familie numeroasa. Familia numeroasa cu 3-4 copii poate fi inchipuita cu bunici sanatosi gata sa se sacrifice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu