miercuri, 25 iunie 2014

Mituri despre painea noastra cea de toate zilele

Painea este un aliment universal, proslavit in cea mai veche carte a omenirii, Biblia. Exista zeci de retete de preparare, una mai gustoasa ca alta. Insa, in ultima vreme, obsesia pentru diete si talie de viespe a stirbit renumele acestui aliment, considerat pana nu demult indispensabil.
 Sa o consumati doar dimineata, sa va limitati la o felie subtire ori sa renuntati de tot la ea? Daca nu preferati painea de la magazin, puteti prepara in casa painea potrivita pentru voi. Astfel aveti control asupra continutului dar si a savorii. Iata cateva mituri demontate:

Nu e buna pentru voi
Painea a fost prima oara discreditata de adeptii dietei Atkins, care considera ca glucidele si implicit, painea sunt nesanatoase pentru organism. Din contra, painea este o sursa excelenta de vitamine, calciu, fier si proteine, iar carbohidratii sunt esentiali pentru o dieta echilibrata. Ei ofera energie si imbunatatesc tonusul general.
Tinuta in congelator, se mentine proaspata si se strica mai greu
Impachetata sau depozitata intr-o cutie speciala, painea isi mentine fragezimea intre 3-4 zile, in timp ce, descoperita, termenul de valabilitate scade la o zi. Pastrata in congelator, painea va mucegai mai repede din cauza fluxului constant de aer care intra si iese. In plus, capata mirosul altor alimente.
 Toate sortimentele de paine din comert contin conservanti
Poate ca in trecut exista o urma de adevar in aceasta afirmatie, dar cererea in crestere pentru produse naturale a determinat producatorii sa scoata pe piata sortimente fara aditivi. Inainte de a cumpara un produs de panificatie, cititi cu atentie tabelul cu valorile nutritionale.
Graul integral este acelasi lucru cu cerealele integrale
Produsele pe care scrie "din grau integral" contin de fapt faina integrala, adesea rafinata, iar asta le plaseaza in categoria celor mai putin benefice pentru sanatate. Cele pe care gasiti indicatia "din cereale integrale" au in compozitie tarate si germeni de grau, surse excelente de fibre pentru o digestie eficienta. La cumparaturi alegeti produsele cu mentiunea "100% din cereale integrale" nu "facuta cu cereale integrale" (este important cand vine vorba de calitatea painii).
 Painea dietetica este mai sanatoasa
Aceste sortimente de paine contin mai multe fibre si mai putina sare, insa adesea producatorii maresc pretul, mizand pe psihologia inversa a consumatorului - cu cat e mai scump un produs, cu atat este mai bun. Mai bine alegeti painea din cereale integrale, care e mai gustoasa, ieftina si hranitoare decat cea dietetica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu