Exista combinatii clasice de alimente, cartofi si carne, branza cu rosii, insa ele nu aduc multe beneficii organismului. Puneti in farfurie alimente care aduc mult gust si o portie dubla de sanatate. Nu trece o zi fara sa citim despre beneficiile asupra sanatatii ale unor alimente precum afinele, sfecla rosie si broccoli. Insa, mai mult decat sa consumati aceste alimente, ar fi bine sa le combinati astfel incat sa devina adevarate mine de sanatate. Pentru ca bine combinate, vor fruniza mult mai mult organismului decat fiecare in parte.
Recent, studiile au aratat ca salata, morcovii si spanacul aduc mai multe beneficii corpului cand sunt combinate cu avocado. Salata contine multe elemente valoroase pentru sanatate, luteina fiind un puternic antioxidant, care protejeaza ochii, mentine sanatatea inimii si frumusetea pielii. Dar, cand se combina cu grasimile bune din avocado, absorbtia luteinei in organism este de 5 ori mai mare.
Carenta de fier este des intalnita in randul femeilor, provocand iritabilitate, oboseala si de aceea este bine sa consumati carne rosie, oua (in special galbenusul), ulei de peste, fasole si legume cu frunze verzi. Dar pentru a beneficia de o cantitate mai mare de fier, este bine sa combinati aceste alimente cu cele bogate in vitamina C, de exemplu este bine sa stoarceti peste ele putina zeama de lamaie.
Multe persoane nu au suficienta vitamina D in organism si prin urmare calciul nu se poate absorbi bine, chiar daca mancati multe lactate, oasele si dintii au de suferit. Surse bune de vitamina D sunt pestele gras (sardine, somon), ouale si cerealele integrale care trebuie combinate cu alimente bogate in calciu: lactate si legume verzi.
Studiile au aratat ca un pahar cu vin rosu langa somon poate stimula absorbtia de omega 3. Alte combinatii ideale sunt intre alimentele bogate in vitamina A (peste, iaurt, lapte) si cele bogate in zinc (carne de vita, seminte de dovleac si ovaz), care se potenteaza si aduc beneficii pielii.
Combinatia dintre licopen (morcovi si rosii) si grasimile sanatoase (uleiul de masline) duce la cresterea absorbtiei de licopen, un antioxidant de ajutor in prevenirea multor forme de cancer.
Perechi vedeta
- oua ochiuri + spanac: introduceti ouale la micul dejun si mancati-le cu o salata de spanac proaspat ca vitamina D din oua sa ajute calciul din spanac sa se absoarba
- paste integrale + pasta de rosii si usturoi: aminoacidul numit cisteina prezent in ceapa si usturoi creste absorbtia de zinc, un element forte pentru imunitate, si a fierului din pastele integrale
- supa de morcovi cu coriandru + paine integrala cu unt: grasimile din unt ajuta organismul sa absoarba licopenul din morcov mai repede
- banana + iaurt: prebioticele din banana lucreaza cu probioticele din iaurt si consolideaza impreuna imunitatea si digestia
- friptura de vita/porc + broccoli: vitamina C din broccoli ajuta absorbtia fierului din carne.
Marii sabotori
Daca unele alimente cresc impreuna efectul benefic al elementelor lor, altele il impiedica. Spre exemplu, cafeaua si ceaiul reduc capacitatea organismului de a absorbi fierul, in general cofeina inhiba si absorbtia de calciu si ca atare este bine sa nu consumati alimente bogate in fier si calciu cand beti ceai sau cafea. Este bine sa asociati cafeaua de dimineata cu dulciurile pentru ca ea stimuleaza metabolismul si astfel veti arde mai repede caloriile delicioase.
Alte alimente sabotoare sunt cerealele, nucile si semintele, care contin un acid ce impiedica absorbtia zincului si fierului. Semintele sunt o buna sursa de zinc, dar ca acesta sa fie bine absorbit, trebuie sa fie prajite inainte de a le consuma, pentru ca acest acid se reduce.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu