marți, 26 august 2014

Dialog interior - exemplu de temă la română

Pe timpul când eram în liceu, întotdeauna temele la română au fost o provocări. Problema redactării unui eseu de 3 - 4 pagini A4 în care să expui o idee ambiguă îmi dădea dureri de cap. Încă și acum mă gândesc la acele momente. Țin minte că unul din eseurile "problemă" era să scriu un dialog interior de 3 pagini. Ce poți să scrii în 3 pagini A4? Da, multe idei, dar cum le poți aduna și prezenta într-un mod cât de cât academic.
Începe cu prezentarea problemei, ce te frământă. Poți expune chiar această problemă a temelor de la română. Nu există restricție în ați prezenta ideile. Cred că și asta e scopul acestor teme, de a-ți dezvolta capacitatea de a prezenta ceea ce gândești.

Pleacă de la o idee. Un adevăr. O chestie care se întâmplă și care te deranjează. Nu o poți înțelege. De exemplu: titlurile pompoase din articole. Găsește cauza și efectul. Cum te afectează asta...dă exemple unde găsești aceste articole.

O altă idee ar fi accidentele de circulație cauzate de viteză. De ce se întâmplă asta? Deși știm că viteza ucide, de ce se circulă cu viteză?

După ce ai descris exemple, detalii ale fiecărui aspect ce te frământă, poți încheia cu un rezumat la ceea ce ai prezentat sau poți găsi o soluție, o finalitate a gândurile tale.

Sper să fie cât de folos și nu ezita să pui întrebări când ai nevoie.

Încep un nou proiect prin care să pot ajuta elevii în orice materie. Dați de știre mai departe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu