luni, 29 septembrie 2014

Efectele imbratisarii asupra noastra


E un gest simplu, dar face minuni pentru starea de bine a fiecaruia dintre noi. Dragostea, prietenia, compasiunea, durerea, bucuria, dorul, un evantai de sentimente pot fi exprimate si transmise celui de langa noi prin apropierea trupurilor si impletirea tandra a bratelor. Nici animalele nu sunt straine de gestul imbratisarii, in special primatele se alinta cum o facem noi si tot din aceleasi considerente: exprimarea sentimentelor.
Studiile au demonstrat ca in timpul imbratisarii se elibereaza oxitocina, hormonul iubirii si al atasamentului fata de alta persoana. Si minunat e ca acest lucru se intampla oricum, chiar daca omul cu care te imbratisezi iti este sau nu apropiat. Apropierea se naste odata cu imbratisarea.
Iata cateva motive sa imbratisati:
Cand daruiti o imbratisare, primiti una in acelasi timp. Asadar, are loc un schimb de energii reciproc benefice pentru sanatatea mentala dar si fizica. Budistii spun ca avem nevoie de 4 imbratisari pe zi pentru supravietuire, 8 pentru confort sufletesc si 12 pentru inflorire interioara, acea stare zen, de fericire.
1. Comunicati onest - daca prin vorbe nu vreti sau nu puteti sa transmiteti toata frumusetea si forta unui sentiment pe care il nutriti, oferiti o imbratisare. Va va ajuta sa spuneti tot, iar mesajul vostru va fi cat se poate de limpede pentru destinatar.
2. Va redresati dupa caderile emotionale - pe langa oxitocina, in timpul unei imbratisari, corpul elibereaza dopamina si serotonina, un cocktail de hormoni ai starii de bine ce alunga imediat sentimentele de nesiguranta, tristete, izolare si furie. Sentimentul ca sunteti al nimanui dispare imediat ce strangeti un om drag in brate.
3. Va creste stima de sine - apropierea de semeni ne face sa ne simtim mai stapani pe fortele noastre si constienti de propria valoare. Copiii alintati doar in somn ajung oameni nesiguri pe ei si incapabili sa-si exprime afectiunea, asa ca imbratisati-va fara rezerve persoana iubita, prietenii, si de ce nu, colegii in situatii ce vi se par potrivite. Asta nu inseamna sa deveniti sufocanti sau exagerati in manifestari, ci doar mai increzatori in efectul miraculor al unei imbratisari.
4. Va echilibrati psihic - prin reactiile chimice declansate in timpul atingerilor, sistemul nervos este echilibrat. La fel ca meditatia, un procedeu mult mai laborios si care cere un anumit antrenament mental, o simpla imbratisare elibereaza instantaneu mintea de toxine, echilibreaza ritmul cardiac si regularizeaza respiratia. Astfel veti avea o gandire mai limpede, deschisa, optimista.
5. Va intariti sanatatea
Sa fiti un om afectuos va ajuta si trupeste, pentru ca energiile binefacatoare eliberate in timpul unei imbratisari imbunatatesc nu numai starea de spirit, ci si pe cea de sanatate: presiunea exercitata in timpul imbratisarii asupra plexului solar stimuleaza timusul, o mica glanda ce regleaza productia de limfocite T, celule cu rol important in apararea corpului de boli si infectii. Imbratisarile reduc durerea fizica, regleaza ritmul cardiac, diminueaza hipertensiunea arteriala, alunga insomnia si regleaza apetitul.
Asadar, de dragul siluetei, nu va mai rasfatati cu prajituri ci cu imbratisari.
Un obicei foarte raspandit in China este imbratisarea copacilor. Strangand in brate un arbore, va incarcati cu energia vitala a naturii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu