joi, 30 octombrie 2014

Condimentele inlocuiesc sarea



De la salatele de legume pana la mamaliguta, ciorbe sau fripturi, toate-s mai gustoase daca sunt sarate. Clorura de sodiu e prezenta unde nu va asteptati. Pana si apa minerala, fructele si laptele contin sare, in cantitati infime, ce-i drept. Oricum, daca nu exagerati, nu este daunatoare, iar un organism sanatos elimina excesul prin urina. Problemele apar cand va faceti un obicei din a manca sarat, mai ales daca suferiti deja de o afectiune cronica.

Sarea inmulteste celulita!
Responsabila de retentia de apa in tesuturi, sarea are ca efect circulatia deficitara a sangelui. Dupa o vreme, aceasta devine vizibila sub forma aspectului de coaja de portocala. Eliminati treptat alimentele sarate din meniu si veti observa diferenta pe pielea voastra.
Evitati-o inainte de ciclu!
Cu o saptamana inainte de ciclu, dar si in timpul lui, incercati sa limitati la minimum consumul de sare. Nu o adaugati deloc in farfurie si nici nu va apropiati de alimentele de pe lista celor interzise. Atat balonarea, cat si durerile specifice zilelor nefaste din luna vor fi cu mult diminuate.
Inima, cea mai afectata
Tensiunea arteriala creste direct proportional cu consumul de sare. Hipertensivii nu trebuie sa ia in gluma restrictiilealimentare impuse de medic, fiindca mancarea nesarata, chiar daca nu incanta papilele gustative, ii poate feri de un infarct miocardic. Precauti trebuie sa fie si cei care au peste 50 de ani sau sufera de boli renale ori ciroza.
Inlocuitori ai sarii
Daca folositi condimentele potrivite la prepararea mancarii, nu o sa simtiti lipsa sarii la fel de pregnant. Mararul de exemplu este un inlocuitor apreciat, la fel patrunjelul, iar cimbrul poate fi folosit cu succes pentru a da gust omletei delicioase de la micul dejun.
Cele mai nesanatoase alimente
Unele alimente au un continut record de sare, de aceea este bine sa le evitati ori sa mancati doar putin, din cand in cand, de pofta: telemeaua, mezelurile, afumaturile, conservele, muraturile, supele instant, chipsurile, mezelurile, sosurile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu