joi, 13 noiembrie 2014

Pietrele la bila chiar trebuie scoase - operatia pro sau contra?

Este vorba despre calculii biliari sau pietre la bila, cum li se spune in limbaj obisnuit.
Durerea apare brusc, spre seara sau noaptea, dupa ce ati mancat anumite alimente precum maioneza, frisca, ciocolata, oua, vinete, grasimi animale, smantana, prajeli s.a... Persista o ora sau chiar mai mult si este localizata in partea dreapta, sub coaste.
Predispuse sa dezvolte litiaza biliara sunt femeile si persoanele trecute de 55 de ani. In mod neasteptat, si cei care au un nivel crescut de colesterol bun HDL sunt predispusi sa faca pietre, dar si cei care in urma unei diete serioase, au pierdut rapid in greutate, cei care postesc, la fel femeile insarcinate sau care urmeaza tratamente hormonale. Cu cat femeia a avut mai multe sarcini, cu atat riscul de litiaza biliara este mai mare.
Cand vezica biliara nu functioneaza cum trebuie sau cand in bila se strange o cantitate mare de colesterol, acesta in combinatie cu alte substante din bila, se cristalizeaza, formandu-se pietricelele. In majoritatea cazurilor prezenta calculilor este asimptomatica. Exista insa situatii in care durerea devine frecventa si apar greturi, varsaturi, febra.
Operatia pro sau contra?
Daca nu dau simptome sau durerile apar rar si trec repede, nu se intervine asupra calculilor. In crize, se apeleaza la ceaiuri si tratamente medicamentoase specifice, se tine dieta, dar nu se scot calculii.
Daca produc insa dureri puternice si persistente, chiar icter, calculii se scot chirurgical (operatie laparoscopica sau clasica).
Dizolvarea cu medicamente sau spargerea cu unde, sunt recomandate rar, mai ales ca dupa aceste operatii calculii se refac destul de repede. In cazul litotritiei (spargerea pietrelor cu unde de soc), e posibil ca ramasitele calculilor sa obtureze canalele bilei, lucru mai grav decat prezenta calculilor.
In cazuri usoare, nu se apeleaza la operatie pentru ca efectele secundare si complicatiile in urma anesteziei sunt destul de mari, nejustificandu-se interventia chirurgicala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu