Stim cu totii ca din hrana ne procuram energia si substantele nutritive necesare pentru buna functionare a organismului. Insa multe dintre alimentele pe care suntem tentati sa le consumam frecvent contin un amalgam de ingrediente daunatoare, ce ne pun starea de sanatate in pericol.
Chipsurile sunt sarate dar savuroase, crocante, fara a fi insa tari. Cu cat fac mai mult zgomot cand muscati din ele, cu atat sunt mai apetisante si va vine sa mai mancati o punga. Nu-i asa? Insa, pe cat de gustoase pe atat de nesanatoase, si se situeaza in fruntea alimentelor ucigase, deoarece contin grasimi hidrogenate ce afecteaza sistemul imunitar (determinand sensibilitatea crescuta la infectii si intoxicatii).
In plus cartofii prajiti la punga sunt departe de a va aduce un beneficiu, mai ales ca ei contin acrilamida, o substanta oxidanta si neurotoxica, rezultata in urma prepararii alimentelor la temperaturi foarte ridicate. Daca va e greu sa renuntati definitiv la chipsuri cel mai bine ar fi sa consumati cat mai rar.Mezelurile, apetisante ce-i drept, doar ca nu prea stim din ce sunt preparate (din carne, credem noi). Insa nutritionistii spun ca ele contin doar urme de carne, multi coloranti, arome si conservanti chimici care le fac sa arate proaspete, iar materia prima e doar soia modificata genetic. Deci, cat mai rar sau si mai bine, deloc!
Bauturile carbogazoase, in anumite momente, vi se pare cea mai buna alegere, mai ales pentru a va potoli setea. Iata de ce nu este bine sa consumati carbogazoase: contin cantitati insemnate de zahar, de indulcitori, conservanti, cofeina si arome artificiale, care nu fac decat sa accentueze senzatia de sete decat sa o stopeze. Daca savurati din cand in cand o asemenea bautura, nu vi se va intampla nimic rau, important este sa nu devina obisnuinta.
Cafeaua si energizantele - doua sau trei cescute de cafea pe zi, nu mai mult, pentru a nu epuiza sistemul nervos. In ce priveste bauturile energizante ar fi bine sa nu le consumati deloc, pentru ca acestea nu sunt decat chimicale cu foarte mult zahar sau indulcitori.
Alimentele cu termen mare de garantie
Alimentele si mancarurile care de obicei se altereaza foarte repede trec prin anumite tehnici industriale (adaos de conservanti, coloranti, congelare, fermentatie, sterilizare) care inlatura acest inconvenient si astfel acestea pot fi pastrate timp indelungat, fara o deteriorare majora a propietatilor, cel putin in ceea ce priveste gustul. Cu toate acestea, daca alimentele au un termen de garantie mult prea lung, ele nu pot fi considerate cu adevarat sanatoase.
Produsele fast-food e o alegere gustoasa, comoda si ieftina. Preparate prin prajire, mai ales in acelasi ulei zile la rand, si consumate frecvent, aceste produse afecteaza sistemul digestiv, ducand la colite, gastrite, arsuri la stomac, constipatie. Si in plus nu prea stiti ce mancati de fapt: cereti un sendvis cu ou, si de fapt mancati o urma de ou careia i s-au adaugat diverse chimicale, comandati nuggets si de fapt mai putin de jumatate este de fapt intr-adevar carne, restul fiind un amestec de grasime, cartilaj si bucati de os macinate. Si nu uitati ca alegerile alimentare din copilarie influenteaza calitatea vietii de adult, obiceiurile gustative formate in primii ani pastrandu-se.
Maioneza - un amestec din galbenus, ulei si zeama de lamaie. Da, asta este maioneza preparata in casa, nu si cea din comert, care este un amestec de grasimi nesanatoase, aditivi si conservanti ce duce inevitabil la nedorita crestere a nivelului colesterolului. Cea mai daunatoare este maioneza ambalata in recipiente din material de plastic. In plus contine conservanti, stabilizatori si arome din belsug. Mai bine va preparati maioneza facuta in casa, iar in loc de sos pentru salate folositi smantana sau iaurt.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu