sâmbătă, 16 iulie 2016

Ce înseamnă pucist - un termen tot mai întâlnit în societatea turcă

Recentele evenimente din 15 - 16 iulie 2016 au mai adăugat un cuvânt în vocabularul nostru: pucist. Ce înseamnă pucist și ce presupune un puci?
Conform DEX, puci este o acțiune armată a unui grup politic militar care are drept scop răsturnarea puterii de stat printr-un atac neașteptat.

Chiar asta s-a întâmplat în Turcia și din fericire aproape 200 persoane au murit. Aproximativ 2000 de puciști au luat parte în încercarea de a răsturna puterea iar un avion militar a bombardat palatul prezidențial.

În istoria Turciei, au mai avut loc răsturnări de putere prin puci:

27 mai 1960: 38 de militari turci reuşesc să îl înlăture de la putere pe premierul Adnan Menderes. După ce este capturat, prim-ministrul este executat. Conducerea este preluată de generalul Gemal Gursel.

12 martie 1971: armata turcă intervine după ce rata inflaţiei ajunge la 80%. Armata emite un memorandum prin care îi cere premierului Suleyman Demirel să demisioneze, ceea ce şi face după câteva ore de la debutul loviturii de stat.

12 septembrie 1980: oficiali militari anunţă că impun legea marţială şi că dizolvă Guvernul. Forţe armate turce guvernează ţara pentru trei ani. Kenan Evren ajunge noul preşedinte al Turciei.

28 februarie 1997: armata forţează demisia premierului islamist Necmettin Erbakan. Lui Mesut Yilmaz îi revine sarcina de a forma un nou guvern.

Un comentariu: