sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Ce analize se fac neaparat

In fiecare an imi tot spun ca voi face tot setul de analize pentru a descoperi chiar si cea mai mica afectiune. In 2012 poate imi reuseste.
Daca neglijam semnalele pe care ni le trimite organimul, fie ele minore, face un mare deserviciu sanatatii. Mai mult, dupa o anumita varsta, este indicat sa treci pragul doctorului chiar daca pari a avea o sanatate de fier. Pe lista de prioritati:



1. Colonoscopia. Daca ai peste 40 ani e timpul sa te programezi la prima colonoscopie. Ce-i drept, procedura nu este una dintre cele mai comode, dar ai toate motivele sa-ti faci curaj, mai ales daca intampini frecvent probleme precum constipatia, balonarea sau diareea. Cu o zi inainte de interventie, se conduma numai lichide, alaturi de laxativele indicate de medic. Colonoscopia poate produce un oarecare disconfort, dar nu este dureroasa, pacientul fiind sedat. Consta in introducerea in rect a unui instrument subtire si flexibil ce permiet descoperirea polipilor, tumorilor sau ulceratiilor, ce pot fi indepartate chiar pe durata procedurii. Scapi astfel de riscul unui cancer de colon ascuns.

2. Ecografie mamara
Aproape orice femeie are cate un mic chist sau nodul mamar inofensiv. Ca sa fii sigura ca sanii tai nu ascund vreo formatiune potential cancerigena, o data pe an, mergi la ginecolog pentru ecografie. Daca ai peste 40 ani, medicul iti poate recomanda si o mamografie in completare.

3. Examenul Babes-Papanicolau
Ca un control ginecologic sa fie complet, solicita (pe langa ecografia mamara si cea transvaginala) un examen citologic Babes-Papanicolau. Este cea mai sigura metoda de depistare a cancerului de col uterin in stadiu precoce, fapt ce permite vindecarea in proportie mare.

4. Spirometria

5. Un set minimal de analize de sange. Medicul ar trebui sa ti le recomande anual, cele mai multe fiind gratuite. Sunt necesare o hemoleucograma completa, masurarea glicemiei, a colesterolului, a timpului de coagulare si a functiei hepatice. Afli astfel daca suferi de anemire, diabet, hipercolesterolemie sau alte afeciuni ce pot fi tinute sub control cu tratament.

6. PSA

7. Detartrajul. E necasar nu doar pentru a-ti proteja dantura ci si inima. Bacteriile acumulate in gura si inghitite prins aliva afecteaza in timp, buna functionare a muschiului cardiac, crescand riscul de infarct cu nu mai putin de 24%. Inlaturarea placii bacteriene previne si parodontoza, o afectiune care te poate lasa fara dinti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu