Se stie ca principalul factor de risc ce favorizeaza aparitia alergiei este existenta unei predispozitii familiale. Astfel, riscul ca o persoana sa devina alergica este de 80% daca ambii parinti ai acesteia sufera de alergie si de 20-40% daca doar unul dintre parinti are alergie. Insa ereditatea nu explica totul. Acarienii, virusurile, fumatull, poluarea, calitatea alimentatiei, stilul de viata sunt alti factori care intervin in dezvoltarea alergiei.
Nu se stie exact de ce a crescut atat de mult numarul persoanelor ce sufera de alergie, dar specialistii sunt de parere ca principala cauza a acestui fenomen este preocuparea atenta a societatii moderne fata de igiena. Astazi, modul nostru de viata este hiperprotector, mediile in care traim sunt mai aspetizate decat odinioara (tinta fiind zeo germeni), asa ca intram in contact cu mult mai putine microorganisme. In consecinta, sistemul nostru imunitar, nemaifiind atat de solicitat, are tendinta sa reactioneze exagerat fata de alergenii pe care ii intalnim in viata de zi de zi. Sa nu uitam ca nu exista dovezi clare, asa ca pana una-alta aceasta explicatie ramane o simpla ipoteza.
Ce este alergia?
Alergia este o reactie exagerata a organismului fata de unele substante straine denumite alergeni, care in mod normal nu sunt periculoase, dar pe care sistemul imunitar al unor persoane le respinge, ca de exemplu polen, praf, par de animale, puf, unele medicamente, unele alimente etc. La contactul cu aceste substante sistemul imunitar produce anticorpi, cu scopul de distruge "intrusii". Acesti anticorpi genereaza reactii inflamatoare ce dau nastere unor manifestari neplacute: nas infundat, secretii nazale, stranuturi repetate, lacrimare abundenta, tuse nocturna persistenta, exzema, anticarie, criza de astm, eruptii pe piele si multe altele.
Din pacate alergiile sunt tot mai frecvente, in special alergia la polen.
RăspundețiȘtergere