duminică, 12 august 2012

Eucalipt, beneficii

Originar din Australia, eucaliptul este un arbore gigant cu frunze lungi, subtiri si usoare si cu trunchiul neted, care atinge 60-100 m. Se cultiva si in zonele mediteraneene si in Asia, pentru calitatile lui curative.
Beneficii:
- cele mai importante calitati ale eucaliptului sunt: antiseptic, expectorant, antifungic, antibacterian, descongestionant, febrifug, hipoglicemiant;
- in uz intern, eucaliptul se foloseste in cazul afectiunilor respiratorii, tusei, racelii, bronsitei si sinuzitei, sub forma de infuzie, inhalatie, tinctura si ulei esential;
- in uz extern, eucaliptul dezinfecteaza aerul din incapere si alunga insectele daca facem aromaterapie cu ulei esential.

Preparare si administrare
Unele dintre cele mai bune tehnici pentru eliberarea cailor nazale folosite in medicina alternativa sunt baile fierbinti sau inhalatiile cu ulei esential de eucalipt. Intr-un vas, amesteca ulei esential de eucalipt cu apa fierbinte, acopera capul cu un prosop si stai deasupra lui cateva minute, pana ce nasul se desfunda complet. Daca nu gasesti frunze sau ulei de eucalipt, foloseste menta si ulei esential de menta, care au efecte similare. 

Contraindicatii
Inhalatiile cu eucalipt nu sunt recomandate copiilor sub trei ani si persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala si epilepsie. 

Un comentariu: