miercuri, 31 octombrie 2012

Alimentatia corecta pentru a ne mentine tineretea si sanatatea pielii

Pentru a ne mentine tineretea si sanatatea pielii este neaparat necesar sa adoptam o dieta adecvata. Si asta cred ca citim peste tot in carti, pe internet la fel ne zic si nutritionistii dar pentru a realiza acest lucru, restul depinde de noi. Hrana de zi cu zi trebuie sa fie potrivita particularitatilor individuale, gatita in mod corespunzator si consumata intr-o cantitate corecta. In concordanta cu conditiile de sanatate, cu obiceiurile, cu cerintele impuse de familie si de activitatea fiecaruia trebuie sa:
- eliminam din alimentatia de zi cu zi cafeaua, ciocolata, ceaiul, bauturile aperitive si alcoolice tari
- evitam prajelile si alimentele conservate prin metode non-naturale si care contin aditivi
- evitam combinatiile de alimente care obosesc sistemul digestiv, de exemplu branza si carnea in acelasi fel de mancare, trebuie sa invatam sa combinam corect alimentele
- evitam consumul exagerat de vitamine, saruri minerale, fibre, sub forma de suplimente alimentare preferand consumul regulat al alimentelor care o contin
- mentinem o alimentatie foarte variata
- preferam proteinele si grasimile vegetale in locul celor de origine animala, sarea integrala in locul celei cristalizate, mierea sau zaharul de trestie in loc de zaharul alb, cerealele integrale sau semiintegrale in locul celor prelucrate
- consumam fructe si verdeturi proaspete de sezon, daca este posibil din productie locala
- consumam alimente crude sau inabusite
- bem multa apa in timpul zilei, limitand consumul de lichide in timpul meselr, sa bem bere si vin cu moderatie
- respectam pe cat posibil orele fixe de masa
- relaxam inainte de asezarea la masa pentru a reechilibra functiile neurovegetative
- mestecam alimentele cat mai mult posibil
- masa de pranz sa fie mai consistenta incluzand si fainoasele iar cina sa fie mai usoara
- daca masa a fost abundenta, trebuie sa ne rezervam cateva ore de repaus pentru a usura digestia
- planificam dinainte 5 mese pe zi ( 3 principale: mic dejun, pranz, cina si 2 gustari: o gustare in prima jumatate a diminetii si o gustare in jumatatea dupa-amezii)
- trebuie sa evitam omiterea meselor principale iar daca nu este timp suficient pentru o masa normal atunci putem lua si o gustare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu