duminică, 4 noiembrie 2012

Sfaturi pentru maini si picioare reci

Mainile si picioarele sunt reci atunci cand nu primesc o cantitate adecvata de sange cald ce contine oxigen si nutrienti. Cauza cea mai frecventa a acestei probleme este expunerea la aer rece, la curent sau vant dar la baza poate fi si o boala nediagnosticata. Indiferent de cauze exista mai multe modalitati de a ameliora simptomele. 
Este bine sa evitati mesele grele si cu multe grasimi care deviaza sangele din extremitati catre stomac si intestine timp de mai multe ore. Puneti in mancaruri si bauturi: ghimbir, mustar, ardei iute si orice alte condimente care va incalzesc. Beti in fiecare zi ceai de papadie simplu sau in amestec cu ghimbir sau scortisoara.
Pentru a avea picioarele calde incercati urmatoarele:
- in fiecare seara rotiti cu talpa picioarelor, pe rand, o minge de tenis (astfel se stimuleaza circulatia sangelui si picioarele se incalzesc)
- se umplu doua sticle cu apa fierbinte si se tin picioarele deasupra lor timp de 10 minute
- decupati dintr-o palarie veche de fetru, doua branturi, pe care le introduceti in pantofii care-i purtati (sunt mai comode si tin mai cald decat incaltamintea captusita cu blana iar o astfel de palarie sigur gasiti la bunici)
- faceti o baie fierbinte de picioare in care adaugati cateva picaturi de ulei esential de brad, pin, rozmarin sau camfor (se fac bai zilnice, care trebuie sa dureze 10 minute apoi picioarele se sterg bine si se incalta cu ciorapi de bumbac sau de lana daca aveti daca nu va puteti ruga bunica sa va dea o pereche;)))
- un masaj cu ulei de scortisoara activeaza circulatia sangelui, pentru un astfel de masaj puneti o picatura de ulei in 50 ml de ulei de masline, amestecati si masati-va talpile si fiecare deget in parte cam un minut.
Pentru a va incalzi mainile incercati:
- o baie de mustar pentru maini aduce repede caldura inapoi: se pun 2 linguri de mustar in 2 litri de apa fierbinte si se tin mainile inauntru de doua ori pe zi
- exercitiile cu degetele incalzesc rapid mainile inghetate: cele 10 degete se intind si se aduna din nou in pumn cat mai repede ori la fel de eficient este si frecatul palmelor una de alta de 30 de ori
- morisca pe care o fac copiii in joaca, cand isi invart rapid mainile, aduce in cateva secunde caldura inapoi in mainile inghetate
- microcirculatia sangelui in degete se activeaza cu ajutorul ceaiului de rozmarin: se opareste o lingurita de planta cu o cana de apa, se lasa la infuzat 10 minute apoi si se bea trei cani pe zi
- legume uscate precum boabe de fasole, linte, mazare sunt la fel de folositoare: se incalzesc in cuptor doi pumni cu una dintre aceste legume uscate, apoi se pun intr-un vas si se tin mainile inauntru timp de 10 minute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu