vineri, 22 martie 2013

Deserturi de post simple si sanatoase

Suntem in post dar asta nu inseamna ca cei care adora dulciurile, trebuie sa renunte la ele in totalitate. Nicidecum! Eu sigur nu voi renunta, din doua motive: pentru ca mi-au placut dulciurile dintotdeauna si pentru ca simt nevoia ca in fiecare zi, dupa masa de pranz sa-mi indulcesc putin buna dispozitie. Intr-adevar gasim multe dulciuri de post si in magazine dar de ce sa nu ne facem un desert simplu, rapid si sanatos chiar la noi in bucatarie, pentru a fi siguri ce mancam. Va recomand sa incercati daca nu toate, macar una din retetele de mai jos:

Trufe cu migdale si curmale
Ingrediente:
- 100 g migdale pisate
- 8 curmale
- 1 lingura pudra de roscove
- sucul proaspat stors si coaja rasa fin de la o limeta
- optional nuci de macadamia, caju, de padure, nuca de cocos sau oricare tipuri de nuci si alune preferati (maruntite)
Mod de preparare:
- puneti curmalele, migdalele, pudra de roscove, coaja si sucul de limeta intr-un blender
- amestecati pana cand amestecul devine omogen si putin rigid
- se mai adauga suc de lamaie daca este necesar
- din compozitie se fac bilute care se dau prin alunele maruntite sau nuca de cocos
- daca doriti in mijloc cate o nuca sau macadamia si le puteti pune in diferite forme
- acoperiti si tineti la frigider pana la servire.

Budinca de orez cu vanilie si scortisoara (o portie)
Ingrediente:
- 350 ml lapte de orez/migdale sau apa
- 100 g orez brun sau cu bobul scurt
- 1 baton de scortisoara
- 1 lingura sirop de agave
- un sfert baton de vanilie.
Mod de preparare:
- puneti laptele de orez intr-o cratita, adaugati orezul, scortisoara, vanilia, coaja si sucul de portocala si siropul de agave
- dati in fiert, acoperiti si lasati sa fiarba inabusit timp de 25-30 de minute, amestecand din cand in cand.
- coaja si sucul de la jumatate de portocala.

Chec pufos cu lamaie si tofu
Ingrediente:
- 350 g tofu tare
- 100 g faina de naut
- 3 linguri sirop de agave
- 2 linguri de apa
- 1 lingura de praf de copt
- coaja rasa si sucul a 2 lamai.
Mod de preparare:
- incalziti cuptorul 
- puneti tofu, siropul, coaja si sucul de lamaie intr-un castron adanc si amestecati cu un mixer timp de 5 minute pana compozitia devine omogena si usoara
- combinati praful de copt cu faina, incorporati in tofu si bateti inca 5 minute
- puneti compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coaceti timp de 25-30 de minute pana cand devine ferm, dar elastic la pipait
- scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca usor apoi scoateti din tava, lasati sa se raceasca complet si feliati checul.

Spuma de roscove (pentru 4 portii)
Ingrediente:
- 240 g tofu moale
- 4 frunze de menta
- 2 linguri de praf de roscove
- 2 linguri de apa clocotita
- 2 linguri sirop de orez
- 2 linguri sirop de artar
- 1 lingurita de esenta de vanilie
- jumatate de scortisoara macinata.
Mod de preparare:
- puneti praful de roscove intr-un castron mic, adaugati apa clocotita si amestecati bine pana la dizolvarea prafului de roscove
- puneti tofu intr-un castron de marime medie si bateti cu mixerul pana devine cremos
- incorporati amestecul de roscove in tofu, apoi siropul de orez iar la final siropul de artar, si bateti bine de cate ori adaugati un ingredient
- la final adaugati esenta de vanilie si bateti usor cu mixerul cate sa se combine ingredientele
- se pune compozitia in 4 paharele si se lasa la racit timp de o ora
- apoi serviti spuma ornata cu cate o frunza de menta.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu