luni, 11 martie 2013

Rozmarinul - proprietati nebanuite, tonic pentru par

Rozmarinul este un arbust verde cu frunze aciforme. Este inrudit cu menta, salvia, busuiocul si paciuli. Frunzele sunt puternic aromate si erau arse ca aromatizant de egiptenii antici. Actiunea detoxifianta a rozmarinului asupra ficatului ajuta la curatarea organismului si iti da o senzatie de sanatate si stralucire, asemanatoare curateniei de primavara (eu folosesc foarte des rozmarinul uscat pentru a aromatiza retetele mele culinare). Rozmarinul revigoreaza mintea si trupul in egala masura, ajutand la indepartarea starilor de letargie si indispozitiilor, stimuland buna dispozitie, memoria si concentrarea.
Gustul sau patrunzator asemanator pinului, delicios in aperitive si bauturi digestive, stimuleaza pofta de mancare, ajuta la digestie si la absorbtia elementelor nutritive si este mai util atunci cand se consuma alimente grase. Grecii antici cunosteau foarte bine calitatile rozmarinului, de a mentine mintea agera. Studentii care invatau pentru examene purtau coroane de rozmarin pe cap pentru a-si aminti ceea ce invatasera, iar cateva secole mai tarziu, chiar si Shakespeare cunostea calitatile rozmarinului, caci a pus-o pe Ofelia sa spuna: "Si ia un fir de rozmarin, sa-ti amintesti...te rog, iubite, aminteste-ti". Inca din vremurile vechilor egipteni, asocierea rozmarinului cu tinerea de minte avea legatura cu iubirea si fidelitatea. Era pus in buchetele si valurile de nunta si era tinut in mana la funeralii, caci se spunea si ca protejeaza sufletul de rau in eternitate.
O ceasca aburinda de ceai de rozmarin este un inceput minunat intr-o dimineata de iarna. Prin faptul ca stimuleaza circulatia, rozmarinul te incalzeste din cap pana in picioare. Este o modalitate minunata de a alunga moleseala diminetii, dar efectele calmante ale rozmarinului te vor apara de urmarile stresului de peste zi, vor linisti starile de tensiune si anxietate si vor indeparta oboseala si depresia. Merita sa incerci si cand esti mahmur. Fiind bogat in calciu, rozmarinul este un minunat medicament pentru calmarea nervilor. Fie ca il pui in ceaiuri in supe sau in diverse bauturi, rozmarinul este probabil, cel mai celebru remediu impotriva durerilor de cap si a migrenelor. Prin stimularea fluxului sanguin catre creier, relaxarea muschilor tensionati, stimularea digestiei si curatarea ficatului, rozmarinul poate fi un calmant al durerilor de cap cauzate de diverse afectiuni. Dar rozmarinul mai are o calitate si aceea ca da stralucire parului, mai ales daca esti bruneta/satena. Stimuleaza scalpul si foliculii firelor de par si tine sub control descuamarea si matreata.
Tonic cu rozmarin pentru par:
- fierbe doua cani de apa si toarna apa fiarta peste o cana de frunze de rozmarin taiate marunt
- lasa pana se raceste, dupa samponare clateste parul cu acest amestec
- parul va fi mai matasos, stralucitor, plin de vigoare iar pielea capului mai curata si revigorata.
Pentru migrene, dureri de cap si alte migrene gasiti aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu