joi, 28 martie 2013

Substanțele radioactive din alimente

Înainte de 26 aprilie 1986 substanțele radioactive din alimente erau foarte puțin amintite. La această dată a avut loc accidentul nuclear de la Cerbobîl. Radiația s-a răspândit pe o suprafață de 2000 km, astfel ajungând până în Bavaria, în Alpi, inclusiv în țara noastră.
Zarzavaturile din sol, de exemplu salata, spanacul sau prazul au fost poluate de pe o zi pe alta cu o poluare radioactivă. Elementele radioactive - izotopul de iod 131 și 132, telurul, cesiul, stronțiul și plutoniul s-au depus pe frunzele plantelor, apoi din sol au ajuns în plante prin rădăcinile acestora.

Radioactivitatea ajunge în organismul animalelor și oamenilor prin alimente poluate. Și carnea animalelor care consumă hrană radioactivă este radioactivă. Scurgerile radioactive din centralele, reactoarele atomice sunt toxice. Odată ajunse în organism dezechilibrează procesele metabolice, influențează diviziunea celulară. În cele mai grave cazuri afectează cromozomii responsabili de materialul genetic. Celulele nu își pot îndeplini funcția, putându-se transforma în celule canceroase. Pot apărea afecțiuni după un termen lung, a căror efecte se vor manifesta numai la generațiile viitoare. Despre aceste efecte nu cunoaștem prea multe.


Din fericire, în prezent nu suntem expuși pericolului acut al radiațiilor, însă accidentul de la Cernobîl a fost un semn de avertizare ca cei competenți să ia măsuri de siguranță. Respectarea acestora este bineînțeles importantă și în prezent.
O regulă generală valabilă: înainte de consum spălați bine legumele și fructele. Eventualele particule radioactive de pe suprafața plantei pot fi îndepărtate cu apă. Pe frunzele exterioare ale verzei sau salatelor se pot depune numeroase substanțe radioactive, acestea trebuie îndepărtate obligatoriu. Gulia se va curăța. Fructele, ca de exemplu căpșunele, merele, strugurii și perele, nu depozitează radioactivitatea radioactivitatea, însă bineînțeles și acestea se vor consuma spălate.
În acele locuri în care după accidentul nuclear a căzut ploaia radioactivă, locuitorilor le-a fost interzis ani dea rîndul să consume ciuperci și fructe din pădure. Pe solul din pădure radioactivitatea se menține pe o perioadă mai îndelungată de timp, deoarece prin plantele care mor și fecalele de animale aceste substanțe reintră în sol. Din acest motiv este interzis consumul de plante medicinale din pădure.

În săptămânile după accidentul de la Cernobîl cărnurile de vită, oaie și iepure se considerau alimente de evitat. Cauza: furajele crude radioactive. În prezent acest pericol nu mai amenință pe nimeni. Păsările - carnea de găină, pui, rață și gâscă au fost afectate în anumite zone. De asemenea nu se recomandă nici consumul de carne de vânat în perioadele de după accident.

Peștii de apă dulce (păstrăvul, știuca, șalăul) au fost afectați numai în cazuri excepționale.
Explicația este că majoritatea peștilor provin din lacuri artificiale, unde nu sunt hrăniți cu furaje proaspete. Nici în cazul peștilor marini poluarea radioactivă nu reprezintă un pericol special.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu