vineri, 29 martie 2013

Mentinerea greutatii corporale in limite normale - metode eficiente si inofensive

Intensitatea arderilor specifice fiecarui organism in parte si felul in care ne alimentam, precum si ceea ce mancam determina greutatea corporala. Astazi, exista sute de metode de slabire, insa majoritatea sunt deficitare. In principal acestea se axeaza pe:
1. Folosirea de medicamente, produse chimice, a caror ingestie mareste eliminarea de apa, cand se opreste folosirea produsului respectiv, apa se acumuleaza extrem de repede la loc. Aceasta metoda este periculoasa prin dereglarea de metabolism pe care o produce.
2. Dieta slab calorica, prin care corpul este slabit, vlaguit pe seama distrugerii proteinelor sau a altor nutrienti. Scaderea rapida in greutate nu este recomandata, uneori poate fi fatala.
Iata cateva metode eficiente si inofensive de slabire si mentinere a greutatii corporale in limite normale:
  • Dieta cu aport normal de proteine (aproximativ 50 g pe zi), cu aport scazut de grasimi, in special din cele animale, cu aport normal de glucide.
  • Exercitii fizice in fiecare zi (40 de minute pe zi).
  • A mesteca bine alimentele, a se bea multa apa intre mese.
  • Masa de dimineata sa fie consistenta.
  • Pranzul sa fie moderat.
  • Cina usoara si luat astfel:
- cu 4 ore inainte de culcare pentru persoanele cu greutate corporala normala
- cu 5 ore inainte de culcare pentru persoanele cu 2-3 kg in plus
- cu 6 ore inainte de culcare pentru persoanele cu 5 kg in plus
- ultima masa a zilei la ora 14 pentru cei ce au mai mult de 10 kg in plus (pana la culcare se va bea numai lichide).
Aceasta ultima regula este foarte importanta, cu efecte sigure si se bazeaza pe rationamentul ca dimineata arderile din corp sunt foarte intense (deci nu asimilam), iar cu cat ne apropiem de noapte arderile sunt tot mai slabe si asimilam tot mai mult.
Pentru ca, de regula, oamenii mananca cel mai mult seara tarziu, dupa ce vin de la serviciu, infometati,  aproape fara sa fi mancat nimic in cursul zilei, iar uneori nu servesc nici macar masa de dimineata cand pleaca de acasa, singura solutie este de a muta masa copioasa seara,  care este pentru ei masa principala a zilei, a doua zi dimineata (se cere doar 3 zile grele de vointa). Dupa cateva zile, totul intra in rutina si devine foarte simplu. Instinctul de a manca ceva in timpul serii trebuie neaparat tinut sub control si aceasta se face prin consumul de apa, cate o inghititura de fiecare data cand se simte senzatia de foame. Este nevoie, desigur de vointa, insa efectele sunt sigure. Exista persoane care au slabit in acest fel 10 kg in 3 luni, si apoi urmand acest stil de viata, s-au mentinut sau au dat jos incontinuare kilogramele in plus. In calcularea greutatii normale a corpului trebuie lasata o marja de + sau - 3 kg, deoarece sunt unele persoane cu un sistem osos mai dezvoltat si este normal ca oasele sa cantareasca mai mult decat masa musculara. O metoda foarte la indemana de a aprecia daca sunteti supraponderal este urmatoarea: masurati-va talia cu stomacul relaxat, si de asemenea circumferinta soldurilor. Daca raportul obtinut (talie:sold) este mai mare de 0,85 la femei si 0,95 la barbati, sunteti o persoana supraponderala cu cat valoarea este mai mare peste aceste cifre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu