sâmbătă, 30 martie 2013

Cand este bine sa mancam?

Multe boli provin din nerespectarea unui orar regulat pentru masa. Ideal este sa mancam la ore regulate. Nu se poate impune o regula generala, pentru ca fiecare om are propriul sau program. Insa, in functie de acesta, fiecare trebuie sa-si stabileasca un timp pentru fiecare masa. Intervale regulate de masa si timp de repaus pentru organele digestive dau organismului un ritm de lucru foarte benefic. Foarte importanta este masa de dimineata. Nu trebuie nicidecum sa fie un mic dejun, dimpotriva, trebuie sa fie cea mai consistenta masa a zilei. Orice masina este incarcata cu combustibil inainte de pleca la drum, dar omul isi uzeaza motorul masinariei mancand mai mult seara, dupa ce alearga toata ziua fara a pune combustibil in motor suficient dimineata.
Pentru a reusi sa mancam dimineata, vor fi anumite schimbari in stilul nostru de viata, insa merita efortul. Greu va fi doar cateva zile pana intram in noul ritm. Primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa ne culcam mai devreme seara, pentru a ne putea trezi mai devreme dimineata, ca sa avem timp sa mancam. Apoi, sa avem timpul necesar pregatirii mesei de dimineata. Tot ce se poate face seara, trebuie facut dinainte. La masa de dimineata putem alege in special cerealele integrale, fructe, iaurt, lapte degresat si seminte, arahide, alune de padure, migdale dar acesta il puteti crea in functie de preferintele voastre. Urmeaza doar sa va planificati alternarea si pregatirea lor. Important este sa mancam bine dimineata, sa nu plecam flamanzi de acasa, caci vom cere corpului sa foloseasca din materialele de rezerva din corp (proteine, in special), si aceasta ne va slabi sanatatea.
Masa de pranz este a doua masa ca importanta. Este bine sa nu o servim mai tarziu de 13-14, ca sa nu intarziem cina. Masa de pranz trebuie sa fie de asemenea consistenta. Se poate oare, cand esti la serviciu (iar la serviciu suntem 5 zile din 7) sa mancam un pranz consistent? Da se poate, avand grija, tot seara sa ne pregatim un pachet consistent pentru a doua zi. La pranz putem manca paste si pateuri din legume care sunt tartinabile si pot fi usor transportate in caserole de plastic cu capac si sa nu uitam si de salatele de legume. Cei care sunt acasa la ora pranzului sunt mai favorizati pentru ca ei pot consuma fara griji mancaruri diverse, ciorbe, supe si alte  preparate sofisticate.
Constientizand aceste lucruri, ne dam seama ca ziua incepe de fapt cu seara dinaintea ei, cand se pregateste practic ziua respectiva. Nefacand ceea ce trebuie pentru ziua respectiva in seara dinaintea ei, avem toate sansele sa o ratam. 
Cina ultima masa a zilei, se va servi cu 4 ore inainte de culcare adica la ora 18. Mai sunt inca detalii importante legate de cand mancam. Daca mancam bine la cele trei mese ale zilei, asta inseamna ca nu vom manca deloc intre mese. Acest lucru este necesar pentru a da organelor digestive ragazul necesar sa termine digestia in voie si apoi sa se odihneasca. Deci pauza totala intre mese trebuie sa fie de 5-6 ore. Dar in acest rastimp se bea apa din belsug, la 30-60 de minute dupa masa si cu 30 de minute inainte de masa. Daca respectam aceste lucruri, ne vom simti excelent si nu vom simti foame decat cu jumatate de ora inainte de apropierea orei de masa urmatoare. Si nu trebuie sa consumati dulciuri seara pentru ca se depun pe dinti si se da posibilitatea cariilor sa lucreze noaptea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu