luni, 1 aprilie 2013

Beneficiile ciocolatei si istoria ei

Gustul magic care a cucerit o lume intreaga si care a pecetluit taina impatimitilor de ciocolata vine din savoarea inimitabila a acestui ingredient care se pare ca este si foarte benefic pentru organismul nostru.
Istoria ciocolatei incepe in jurul anilor 1500 cand un conquistador spaniol Hernando cortez a descoperit ca Montezuma, conducatorul aztecilor, obisnuia sa bea o bautura preparata din seminte de cacao, numita "chocolati". Montezuma obisnuia sa bea aproape 50 de cani pe zi. El i-a servit lui Hernando Cortez aceasta bautura regala, pe care acesta a gasit-o cam amara pentru gustul sau. Spaniolii au adaugat trestie de zahar si i-au imbogatit aroma cu ajutorul vaniliei si scortisoarei. In plus, au descoperit ca bautura este mai gustoasa servita fierbinte. Locuitorii Spaniei au inceput, treptat, sa aprecieze miraculosul preparat, servit cu precadere de aristocratie.
Ei nu au dezvaluit Europei secretul acestei bauturi timp de un secol. Calugarii spanioli au fost cei care au facut public modul de preparare a acestei bauturi ce a fost rapid apreciata la Curtea Regala din Franta si apoi in Marea Britanie. In secolul XIX, englezii au descoperit procesul tehnologic de solidificare a ciocolatei, iar suedezii au adus ingredientul secret: laptele.
Desi ciocolata este mancata de placere, consumul de cacao/ciocolata amaruie a fost dovedit ca fiind extrem de benefic organismului nostru. Noi studii sugereaza ca un compus natural ce se gaseste in cacao imbunatateste functiile cognitive ale persoanelor in varsta, fiind un bun element preventiv pentru Alzeihmer. Se pare ca printre multe avantaje pe care ciocolata le poate aduce organismului nostru este si efectul antioxidant, extrem de pronuntat. In plus se sustine ca un baton de ciocolata amaruie consumat zilnic poate contine destul de multa teobromina pentru a avea efect asupra tusei cronice, iar aceasta teobromina blocheaza actiunea nervilor senzoriali, lucru care duce la stoparea reflexului de tuse. Mai mult, teobromina pare sa fie mai eficienta decat codeina. O veste buna pentru barbati ar fi si faptul ca cercetatorii americani au urmarit timp de un deceniu 37000 de barbati si au descoperit ca persoanele care consumau cea mai mare cantitate de ciocolata prezentau un risc de 17% mai scazut de a suferi atac cerebral, in comparatie cu barbatii care evitau acest desert. Flavonoidele din cacao reprezinta motivul pentru care ciocolata ar reduce presiunea sanguina si riscul bolilor cardiace.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu