miercuri, 24 aprilie 2013

Activitatea fizica - riscuri legate de lipsa activitatii fizice, ce exercitii putem practica

Cel mai sanatos si cel mai simplu mod de a face miscare este mersul pe jos, plimbarea in pas vioi. Alte variante mai sunt inotul, ciclismul, gradinaritul si  activitatea in jurul casei. Diversele sporturi sunt utile desigur, cu conditia sa nu se cultive spiritul de competitie. Stresul generat de competitie ar putea anula tot efectul benefic al miscarii. Cel mai bine este ca exercitiul fizic sa fie practicat afara, in aer liber si in zone cat mai putin poluate, preferabil in parcuri, gradini, paduri. Atentie insa, cand este ceata este periculos practicarea exercitiului fizic intens (ceata aduce aproape de suprafata pamantului foarte multe impuritati care pot patrunde adanc in plamanii nostri, daca practicam in aceste conditii exercitii fizice intense.
De asemenea, atentie cand este vant, cand facem miscare fizica transpiram mai mult si putem raci usor. Exercitiul fizic trebuie practicat in mod regulat si pentru a fi eficient trebuie sa dureze cel putin 15-20 de minute, fara intrerupere, intr-un ritm vioi. Beneficiile cele mai mari se ating adoptand un program de exercitii fizice zilnice, care sa dureze 30-40 de minute. Pentru cei ce au probleme cu excesul ponderal, durata exercitiilor fizice trebuie crescuta la o ora pe zi, eventual in 2-3 reprize. Persoanele cu probleme cardiace trebuie sa consulte medicul in legatura cu felul exercitiilor fizice pe care trebuie si pot sa le faca.
Miscarea fizica este vitala pentru organism, este datatoare de viata iar cine practica exercitiul fizic are foarte multe beneficii:
  • In primul rand, se simte mai bine, viata e gustata mai bine, iar buna-dispozitie pe care o ofera miscarea fizica este de durata, desigur cu conditia ca miscarea fizica sa fie continuata. Mai mult,  hormonii responsabili de aceasta stare de buna dispozitie, care urmeaza exercitiului fizic, s-au dovedit a fi promotori ai sanatatii.
  • Are o inima puternica. Nu este un avantaj de ici, de colo, intr-o lume in care unul din doi oameni moare din cauza unei boli de inima. Miscarea fizica scade tensiunea arteriala si pulsul de repaus, protejand astfel inima si vasele de sange.
  • Miscarea fizica scade nivelul colesterolului LDL (colesterolul rau) si creste HDL (colesterolul bun), ceea ce este un avantaj extraordinar pentru inima si vasele de sange.
  • Prin miscare fizica, oasele se intaresc, aceasta ajutand la fixarea calciului si a altor minerale. Acest lucru este in mod deosebit important la persoanele de peste 50 de ani, care pierd din ce in ce mai mult calciu si masa osoasa.
  • Exercitiul fizic combate depresia, ceea ce este extrem de benefic, avand in vedere ca procentul de oameni descurajati, deznadajduiti, din zilele noastre, este in continua crestere si chiar va lua locul bolilor de inima in cativa ani. De asemenea inlatura anxietatea si combate stresul.
  • Sporeste vigoarea si eficienta in toate domeniile vietii, te face sa ai efectiv pofta de viata.
  • Ajuta la mentinerea unei greutati corporale ideale prin dezvoltarea musculaturii si arderea grasimii.
  • Este unul din cele mai bune somnifere.
  • Stimuleaza gandirea, vointa si favorizeaza cultivarea unei dispozitii optimiste, pozitive.
Riscuri legate de lipsa activitatii fizice:
  • Cei care nu fac miscare fizica si traiesc o viata inactiva au un risc mai mare fata de multe forme de cancer.
  • De asemenea, lipsa miscarii fizice duce la obezitate, care, la randul ei, genereaza o serie intreaga de boli.
  • Sedentarismul este responsabil si de aparitia timpurie si agravarea osteoporozei. Osteoporoza consta in scaderea calciului si sarurilor minerale din oase, in scaderea densitatii acestora. Oasele devin mai fragile, se pot fractura foarte usor, la cele mai mici lovituri.
Avand in vedere cat de mecanizata este societatea de astazi, este atat de necesar sa avem in atentie miscarea fizica. Exercitiul fizic este incontestabil, unul din cele mai eficiente mijloace terapeutice. Nu exista nici un medicament care sa rivalizeze cu el. Exercitiul fizic regulat contribuie la prevenirea si vindecarea sau cel putin ameliorarea a numeroase boli ca angina pectorala, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, osteoporoza, nevroze s.a.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu