joi, 25 aprilie 2013

Odihna, vitamina O - reguli pentru un somn calitativ si o viata fara stres

Corpul si mintea noastra, ca sa functioneze bine, au nevoie de odihna. Pana si masinile, niste corpuri neinsufletite, au nevoie de anumite perioade de refacere, de oprire din activitate. Organismul are cel mai bun randament atunci cand ofera ceea ce se cuvine:
- odihna zilnica: 6-8 ore de somn pe noapte
- odihna saptamanala: o zi pusa special de o parte, pentru o odihna speciala
- odihna anuala: concediu.
Pe parcursul istoriei, unii mai "isteti" au vrut sa faca saptamana de lucru de 10 zile, altii au vrut sa faca ziua de lucru de 18-20 de ore, altii au muncit ani de-a randul fara a-si lua cateva zile de pauza, urmarea: dezastru - accidente de munca, multi morti, scurtarea drastica a duratei de viata, chiar cu zeci de ani. Cea mai mare provocare a societatii de azi este stresul. Insa cei care respecta odihna zilnica si cea saptamanala au o putere mai mare de control asupra stresului. Odihna o putem numi "vitamina O" si are patru componente:
- O1: somnul, odihna fizica
- O2: odihna spirituala, ziua de odihna saptamanala
- O3: recreerea
- O4: meditatia prin rugaciune.
Combinate in doze echilibrate, aceste componente ne ajuta sa fim in fiecare dimineata vioi, ageri, sprinteni, cu pofta de viata si de munca. Ne vom trezi cu bateriile incarcate si ele se vor descarca cu folos, incet, incet pe parcursul zilei, fara sa ne uzeze peste masura. Propuneti-va sa dormiti in fiecare noapte atat cat stiti ca va este necesar pentru a va reface. Unora le sunt necesare 6 ore de somn, in timp ce altora le sunt necesare 8 ore. Revizuiti modul in care munciti si impartiti cantitatea totala de munca in mod egal, pe parcursul zilelor lucratoare ale saptamanii, avand grija ca spre sfarsitul ei sa planificati treburi ceva mai usoare. Munciti cu placere pentru ca satisfactia lucrului bine facut aduce bucurie si implinire. Si ce bine dormi cand inchizi ochii si te gandesti la realizarile de peste zi... Dar atunci cand n-ai facut nimic sau toate au iesit pe dos, si somnul va fi agitat si va incepe o perioada de continua framantare. Deci ca sa dormi bine, munceste bine peste zi cu folos, si o sa simti din plin somnul. Aveti in vedere ca somnul dinainte de miezul noptii este cel mai odihnitor. Deci, ideal este sa dormiti cel tarziu la ora 22. E de preferat sa te trezesti la 5 dimineata, decat sa dormi la 1 noaptea si sa te trezesti la 8. Este o problema ce tine doar de felul cum te educi pe tine insuti si cum iti administrezi timpul. De asemenea, cina trebuie servita devreme, cel tarziu la ora 6, sau cu 4 ore inainte de culcare, si aceasta trebuie sa fie usoara. Ultimul pahar de apa care il bei sa fie cu cel tarziu o ora inainte de culcare. O baie calda inainte de culcare are efect relaxant. Daca este posibil, o plimbare scurta inainte de culcare, facuta in pas lejer, este foarte binevenita pentru ca exercitiile fizice intense inainte de culcare nu sunt recomandate. Puneti-va timp deoparte si pentru recreere, pentru ca alternanta munca-recreere, chiar pe termen scurt, e foarte importanta. Astfel fiecare om face cu mai multa placere un anumit lucru. Fie ca e vorba de a rasfoi o carte buna, o revista interesanta, fie ca e vorba de crosetat, tricotat, de o plimbare in parc, de vorbitul la telefon cu un prieten. Orice inseamna pentru tine recreere si bucura-te din plin de ea. Recreerea ne fortifica mintea si ne schimba atitudinea si astfel ne vom revizui si mentalitatea. Foloseste si perioada de odihna anuala (concediul), astfel ca sa dai ocazie corpului tau sa se regenereze si, de asemenea, pentru relatiile din familia ta, iar beneficiul va fi enorm.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu