Socul a fost considerat din batrani un remediu miraculos, capabil sa alunge toate gandurile negre si sentimentele neplacute, lasand mintea curata si sufletul usor ca un fulg. Cine n-a gustat macar o data delicioasa socata? Parfumata si buna la gust, nu e insa nici pe departe cea mai benefica dintre utilizarile socului. Daca socata iti poate aduce cateva kilograme in plus din cauza continutului mare de zahar, tinctura de soc, este un aliat de nadejde in curele de slabire. Florile si fructele lui sunt cele cu proprietati medicinale importante, chiar daca si coaja sau radacina au calitati de luat in seama. Planta contine potasiu, vitamina C, flavonoide, cu efect de intarire a imunitatii si eliminare a excesului de apa din organism. Socul are proprietati:
- sudorifice si diuretice puternice, fiind bun in caz de raceli, gripe, dar si daca suferi de reumatism
- este un bun laxativ, inlaturand constipatia
- fluidifica secretiile bronsice si are rol expectorant, fiind folositor in caz de sinuzita, rinita, bronsita.
Cercetarile din fitoterapie au confirmat proprietatea florilor de soc de a elimina toxinele din organism datorita efectului suforific, diuretic si laxativ.
Remedii din soc
Ceaiul din flori de soc se foloseste in infectiile urinare, in special in cazul persoanelor ai caror rinichi trebuie curatati de actiunea brutala a diverselor E-uri din alimente.
Datorita actiunii lui emoliente, care atenueaza simptomele racelii, ceaiul de soc este recomandat in afectiunile respiratorii (guturai, fripa, faringita, bronsita).
Acelasi ceai de soc are efect calmant in prurit, caz in care se administreaza o cana cu infuzie dimineata, cu o ora inainte de masa.
Cataplasmele cu infuzie concentrata sunt utile in contuzii sau intepaturi de insecte, dar si in afectiuni ale ochiului, cum ar fi conjunctivita ori urciorul.
Infuzia se prepara dintr-o lingura cu flori de soc uscate peste care torni o cana cu apa clocotita. Se lasa 10 minute la infuzat dupa care se strecoara si se bea indulcit cu miere. Trei cani zilnic timp de o luna, sunt suficiente ca sa apara efectele impotriva celulitei, gutei, reumatismului. Aceeasi cantitate este indicata si cand aveti gripa, pana la disparitia simptomelor. Care sunt efectele acesteia:
- bauta fierbinte, elimina excesul de mucus din caile respiratorii
- impiedica formarea placilor de aterom pe artere, prevenind bolile de inima
- previne infectiile urinare si formarea pietrelor la rinichi.
Tinctura este foarte apreciata in curele de slabire. Se ia cate 4 lingurite cu tinctura pe zi, pentru accelerarea tranzitului intestinal si eliminarea toxinelor. Progresiv poti ajunge pana la 7 lingurite zilnic (te ajuta sa topesti kilogramele in plus, unul cate unul).
Tinctura se face astfel:
Se pune intr-un borcan inschis ermetic 250 g pulbere de soc (se obtine prin macinarea florilor uscate sau o poti cumpara de la plafar). Peste pulbere se adauga 400 ml de alcool si se lasa la macerat 14 zile, apoi se filtreaza si se pastreaza lichidul intr-o sticluta inchisa la culoare.
Sucul de soc se obtine prin stoarcerea fructelor crude cu ajutorul unui tifon si se bea inainte de masa. Se beau cate 4-5 linguri pe stomacul gol.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu