Increderea in sine
Persoana care constientizeaza in mod real valorile sale, se apreciaza sise evalueaza real, are incredere in sine, astfel dispunand de armonie si siguranta, acceptandu-se in mare parte asa cum este. Persoana cu incredere in sine stie exact ca nu este perfecta si incearca sa se schimbe in mod constient. In ciuda acestui lucru, in orice moment este identica cu ea insusi, nu joaca nici un rol, isi asuma propria persoana. Nu are dubii, nu este continuu chinuita de senzatie de inferioritate si nici nu da vina pe sine sau pe soarta. Este in relatii bune cu sine si cu lumea. Manifestarea exterioara a increderii in sine este prezentarea sigura. In lipsa de incredere in sine, autoapreciere reala nu exista echilibru si liniste interioara, chiar si solutionarea conflictelor este mai dificila.
Persoana cu incredere sanatoasa nu este capricioasa si pripita. Se poate avea incredere in ea, reactiile sale sunt previzibile. Nu isi tine mediul in incertitudine, nu are nevoie ca in acest mod sa se faca importanta. In general isi poate impune vointa fara furie, violenta sau incapatanare. Ia decizii pe care le-a chibzuit, cantarit anterior. Daca greseste, ceea ce se poate intampla este sa isi asume responsabilitatea. Ca majoritatea trasaturilor personale si increderea in sine si lipsa acesteia vine din copilarie. Copiii care sunt tratati cu seriozitate de parinti, sunt laudati mult (nu fara motiv) si sunt incurajati la gandire si actiune independenta, cu siguranta vor deveni adulti fermi, hotarati. La aceasta contribuie si au responsabilitate mare in aceasta, mediul mai larg si scoala. Cine insa in copilarie nu aude nimic altceva decat cearta, defaimare: "Esti neatent!, Nu esti in stare sa inveti nici asta? - va avea de luptat cu lipsa increderii in sine, ceea ce ii poate ingreuna mult viata.
Lipsa increderii in sine
Lipsa atentiei din partea adultilor si afirmatia de tipul "Oricum nu poti s-o faci!" foarte repede duc la lipsa increderii in sine la copii, deoarece acestia iau ca atare afirmatiile adultilor, pe care nu sunt in stare sa le contrazica. Deci, dragi parinti nu faceti economie la laude si incurajari in cazuri motivate. Lipsa increderii in sine si a laudelor, a aprecierii exterioare poate conduce la indoieli, depresie, invinovatire de sine, care adesea cauzeaza simptome psihice, fizice, de exemplu insomnie, cefalee, probleme cardiace si gastrice. Datorita senzatiei de inutilitate, multe persoane se refugiaza in alcool si droguri.
Lipsa increderii in sine este o trasatura usor de recunoscut, chiar daca foarte multe persoane incearca sa ascunda, eventual sa compenseze, sa echilibreze acest fapt. Ii tradeaza faptul ca micile nimicuri il stingheresc. De regula persoanele cele mai galagioase, laudaroase sunt lipsite de incredere in sine, fiind in stare sa inventeze diverse intamplari pentru a fi apreciate. Manifestarea clasica a lipsei de incredere in sine, a senzatiei de inferioritate, este criza de gelozie. Exista persoane la care increderea in sine lipseste intr-o masura atat de mare incat nu cred ca sunt iubiti, apreciati, considerati valorosi, buni chiar daca aceasta este realitatea. Acuzarea nemotivata, chinuirea celuilalt "Cu siguranta nu ma iubesti, ce ai putea iubi la mine, nu am nici macar un post bun!" - poate chiar distruge o relatie.
Intarirea increderii in sine
Trebuie crezute, nu subestimate, respinse eventualele laude, cuvinte bune, incurajari (Spui numai ca sa ma consolezi!), nu trebuie ingreunata viata celor din jur, pentru a ne accepta. Trebuie cautate acele domenii in care putem avea rezultate si nu trebuie incercate domenii in care rezultatele nu sunt sigure. Multe persoane devin nemultumite, nefericite ca urmare a doreintelor ireale. Trebuie sa invatam sa ne bucuram si pentru micile reusite. Trebuie sa fim atenti la aprecierile, eventual criticile prietenilor, colegilor. Totul se bazeaza in mod firesc pe autocunoasterea corecta, ceea ce nu este usor de realizat la varsta adulta. Daca nu reusim in nici un fel, este mai bine sa cerem sfatul psihologului.
Increderea in sine exagerata
Nu numai lipsa increderii in sine cauzeaza probleme, ci si excesul acesteia. Si aceasta isi are radacinile in copilarie: in rasfatul excesiv, neacceptarea criticii, respectiv faptul ca parintii indeplinesc toate dorintele copiilor, iar acesta invata ca i se cuvin toate fara a face ceva in schimb. Omul cu increderea in sine exagerata este greu de suportat in viata de zi cu zi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu