joi, 27 iunie 2013

Aspectele negative ale consumului de cafea

Infuzia de cafea contine aproape jumatate din cofeina si substantele minerale ale cafelei prajite si a treia parte din materiile grase. Cafeaua contine un principiu activ important, cofeina, pe care prajitul nu-l modifica aproape deloc. Cofeina este de tipul alcaidelor ce actioneaza asupra sistemului nervos avand actiune stimulanta, motiv pentru care cafeaua a fost numita "bautura intelectuala". In plus, cafeaua creste circulatia in muchiul inimii. Intr-o oarecare masura atenueaza senzatia de foame prin plentitudinea gastrica si poate printr-un efect nervos central. Consumata calda, dupa masa are actiune favorabila asupra digestiei. Cafeaua stimuleaza numai pentru moment sistemul nervos.
Efectele negative ale cafelei sunt mai importante si constau in cresterea frecventei cardiace (accelerarea pulsului) si a activitatii psihice. Adversarii cafelei pretind ca, asemenea alcoolului, cafeaua stimuleaza numai pentru moment sistemul nervos si efortul fizic. Acesta este numai un efect efemer si iluzoriu asupra activitatii "masinii" umane obosite. Consumata in exces, cafeaua absorbita actioneaza ca un toxic acelerand ritmul cardiac, deci ingreunand munca inimii, provoaca insomnie, ameteli, cefalee. Evident ca aceste efecte nocive apar in cazul consumului exagerat de cafea. Dupa consumul de cafea nu creste zaharul din sange, dar are loc stimulare a glandelor suprarenale care duce la cresterea cortizonului si a catecolaminelor circulante si consecutiv a grasimilor din sange, inclusiv a colesterolului, fapt ce poate dauna altor categorii de persoane, mai ales varstnicilor. Efectul stimulator al cafelei este mai accentuat la tineri (15-40 de ani) fata de grupa varstnicilor (41-70 de ani), fara diferente privind genul persoanelor. La nivelul tubului digestiv cafeaua consumata in exces poate provoca arsuri, jena, pana la dureri si spasme gastrointestinale. Este interzis cu desavarsire consumul de cafea de catre copii si adolescenti. Totusi, cafeaua cu lapte este hranitoare. Cantitatile mici de cafea amestecata cu lapte au calitatea unui adevarat aliment. Cafeaua cu lapte este hranitoare, gustoasa si face ca laptele sa fie mai usor tolerat si digerat. La randul sau, laptele reduce actiunea excitanta a cafelei, facand-o suportata chiar de cei carora li s-ar interzice consumarea ei simpla. Intrucat cafeaua sporeste grasimile din sange, nu se recomanda folosirea acesteia cu smantana sau cu frisca. In situatia in care dorim sa atenuam efectele excitante ale cafelei si sa mentinem numai gustul, se poate consuma cafea decofeinizata sau cantitati mici de cafea amestecata cu surogate de naut. Datorita efectului sau excitant, consumul de cafea se recomanda sa nu fie cumulat cu alte excitante sau toxice asa cum se obisnuieste, adica alcoolul si tutunul. Procedand astfel, evitam starea de excitatie excesiva a sistemului nervos si intoxicarea organismului. Putem folosi doze mici de cafea in timpul zilei, pe mancate, fara a face abuz si renuntand la aceasta cand anumite afectiuni o contraindica. In consecinta, cafeaua, mai ales in cantitate mare, este contraindicata pentru: 
- hipertensivi, cu tulburari cardiovasculare si renale
- bolnavii nevropati
- hipocondrici
- nevrotici
- gravide
- cei care sufera de insomnie
- persoane nervoase, irascibile si anxioase
- persoane cu diabet, ulcer si gastrite
- cancer
- litiaza biliara.
Consumul excesiv de cafea este daunator chiar si pentru persoanele sanatoase. Consumul a doua sau mai multe cesti de cafea pe zi permite introducerea in organism a peste 200 mg cafeina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu