vineri, 28 iunie 2013

Rozmarinul, antioxidant de valoare pentru sanatate si frumusete - remedii si contraindicatii

Rozmarinul este un arbust verde cu frunze aciforme. Este inrudit cu menta, salvia, busuiocul si paciuli. Frunzele sunt puternic aromate si erau arse ca aromatizant de egiptenii antici. La noi, se foloseste mai mult pentru sosuri si aromatizarea cartofilor. Bucura-te de aroma lui cat e proaspat, dar si de puterile lui vindecatoare. Datorita aromei, rozmarinul este folosit in cosmetica pe post de odorizant, mai ales in parfumerie, avand efecte benefice asupra psihicului, dinamizandu-l si aducand o stare de bine. pe vremuri, era folosit ca medicament pentru memorie, dureri musculare si cresterea parului.
Datorita cresterii fluxului sangvin, imbunatateste menstruatia cand este slab cantitativa. Conform studiilor, consumul zilnic de rozmarin proaspat sau sub forma de infuzie previne pe termen lung tromboza.
Uleiurile volatile contin antioxidanti puternici care neutralizeaza particulele nocive din organism, protejand astfel celulele. In laborator s-a dovedit ca rozmarinul are proprietati antimicrobiene, fiind capabil sa distruga bacterii si ciuperci. Frunzele de rozmarin arse intr-o incepere purifica aerul, distrugand microbii si virusurile.
Contraindicatii
Aduce multe beneficii cand este consumat in cantitati mici, respectiv mai putin de 4 g pe zi. Consumul unei cantitati mari provoaca:
- voma
- spasme
- uneori edem pulmonar.
Pentru ca stimuleaza criculatia, nu este recomandat in sarcina ca tratament, intrucat poate cauza avortul spontan, dar poate fi folosit la aromatizarea mancarurilor. Cei care sufera de hipertensiune arteriala, ulcer, boala Crohn, colita, nu trebuie sa urmeze tratamente cu rozmarin. Nici copiii nu au voie sa apeleze la astfel de remedii, desi se pot bucura de gustul plantei in mancare. Uleiul de rozmarin se foloseste exclusiv extern, ingerat fiind extrem de toxic.
Remedii:
  • Zdrobite si aplicate pe piele, frunzele de rozmarin elibereaza uleiuri ce reduc durerile musculare si inflamatiile provocate de artrita si imbunatatesc circulatia. Se recomanda consumul unei infuzii pentru un efect mai puternic. Cand te doare capul, zdrobeste intre degete cateva frunze si maseaza-ti tamplele si fruntea cu ele.
  • Compresele cu infuzie de rozmarin redau prospetimea tenului ridat si ofilit. O poti folosi si ca apa tonica, doar ca trebuie pastrata la frigider imediat dupa preparare.
  • Datorita taninurilor si substantelor continute, infuzia de rozmarin stimuleaza secretia biliara si producerea sucurilor gastrice si diminueaza durerile abdominale. Se recomanda 2 cani cu infuzie, inainte de masa sau cand este nevoie.
  • Studiile arata ca persoanele carora le cadea parul foarte tare si care si-au masat scalpul cu frunze proaspete de rozmarin zilnic, timp de trei luni, au reusit sa stimuleze cresterea parului, comparativ cu cele care nu au recurs la acest tratament. Stimularea circulatiei si purificarea scalpului par sa fie principalele contributii in acest sens.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu