joi, 4 iulie 2013

Remedii naturale pentru arsurile solare si intepaturi - bucuriile si necazurile verii

A venit in sfarsit vara, dar o data cu ea pot sa intervina o serie de evenimente dezagreabile, care sa ne strice buna dispozitie. Printre acestea se numara intepaturile de insecte care sunt la fel de neplacute ca arsura de soare. Iar cand stam afara, micile accidente sunt mai frecvente, decat in timpul iernii. O baie de soare este intotdeauna bine venita, dar adesea este insotita de o arsura de soare. De aceea nu trebuie nicicand uitate palaria si ochelarii, imbracamintea protectoare dar aerisita, cat si umbrela.
Din fericire, natura ne pune la dispozitie un intreg arsenal de leacuri, cu ajutorul carora venim de hac micilor necazuri. Iata cateva remedii pentru aceste neplaceri:
1. Cataplasma cu patlagina
Frunzele de patlagina late sau inguste au efect decongestionant si calmant, dar numai cand se intervine rapid. Imediat dupa intepatura se zdrobesc bie frunzele proaspete si se aplica pe locul respectiv. Se fixeaza cu un plasture si se mentine o temperatura cat mai scazuta.
2. Ulei de sunatoare 
In cazul arsurii de soare se recomanda racorirea pielii inrosite si iritate.
Se amesteca 250 ml ulei de masline cu 125 ml vin alb si se pune 150 g sunatoare la macerat timp de 4 zile. Apoi se infierbanta totul pe o baie de aburi, se lasa 3 ore sa fiarba incet si se trece printr-o strecuratoare. uleiul se toarna in sticlute mici inchise la culoare, se astupa si se pastreaza la intuneric si racoare. Se tamponeaza cu el locurile afectate ale pielii.
3. Cataplasme cu branza de vaci si zer
Cataplasmele cu branza de vaci si zer racoresc pielea si calmeaza durerile provocate de arsura solara.
Se amesteca 50 g de branza de vaci cu 2 linguri de zer, se intind pe o bucata de panza si se pun pe zonele arse ale pielii, tinandu-le pana ce se incalzesc. Se repeta de 2-3 ori pe zi. Branza de vaci poate fi inlocuita si cu iaurt.
4. Compresa de ceapa sau lamaie
Ceapa si lamaia dezinfecteaza, racoresc, calmeaza si reduc umflaturile.
Se aplica pe locul cu problema o felie de ceapa si lamaie si se fixeaza cu un plasture. Acestea sunt eficiente si in cazul intepaturilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu